Features5 filme românești ale toamnei 

5 filme românești ale toamnei 

Încă o toamnă cu o ofertă generoasă de filme românești!

Fiți pe fază pentru lansările în cinematografe a titlurilor semnate de Tudor Giurgiu, o nouă comedie Mircea Bravo, dar și cele mai recente filme românești regizate de Radu Jude, Paul Negoescu și Cristi Puiu! Dacă ați ratat avanpremierele lor de-a lungul verii în cadrul diverselor evenimente, salvați detaliile de mai jos în agende:

LIBERTATE (regia Tudor Giurgiu) premieră: 6 octombrie

Inspirat din evenimente reale petrecute la Sibiu în decembrie 1989, “Libertate” se concentrează pe asediul unei unități de Miliție. Pe fondul agitației și fricii generale provocate de protestele momentului împotriva autorităților, atacul violent degenerează și culminează cu capturarea abuzivă a peste 500 de persoane în bazinul de înot al Unității Militare din oraș. Un film greu despre bucăți ascunse ale istoriei recente, scoase la iveală după îndelungi documentări. Un film despre trauma colectivă, individuală, despre manipulare, despre oamenii din ambele tabere (abuzatori și victime). Din distribuție fac parte: Alex Calangiu, Iulian Postelnicu, Cătălin Herlo. 

Alte producții semnate de Tudor Giurgiu pot fi vizionate între timp pe HBO Max: “Legături bolnăvicioase” (scenariu semnat de aceeași echipă de la “Libertate” – Cecilia Ștefănescu și Tudor Giurgiu), “Despre oameni și melci”, “De ce eu?”

NUNTĂ PE BANI (regia Cristian Ilișuan) premieră: 10 octombrie

Aventurile lui Mircea Bravo continuă în stil mare. După cum spune și titlul, omul se însoară, dar nu pentru că își dorea neapărat marele eveniment, ci pentru că viața, ceasul rău, pisica neagră complică situația și Mircea devine dator cu o sumă uriașă de bani. Un lung șir de situații comice, decizii greșite, glume, râsete, haz de necaz și mult accent ardelenesc, desigur!

Pentru a face rost de bani, singura soluție imediată este organizarea propriei nunți. Drept urmare începe iureșul găsirii sălii, nașilor, dar mai ales invitații la eveniment astfel încât să își atingă scopul: nunta să fie un eveniment super profitabil. Vă adunați în cinema să fiți părtașii marelui eveniment? Pentru cei care au ratat “Mirciulică” în cinema, acesta e disponibil pe Netflix.

5 filme românești ale toamnei - NUNTA PE BANI

NU AȘTEPTA PREA MULT DE LA SFÎRȘITUL LUMII (regia Radu Jude) premieră: 27 octombrie

Fără îndoială, Radu Jude este cel mai important regizor român al momentului prin tematicile abordate, mixul stilurilor (de la narațiuni diferite la genuri, tipuri de umor sau diferite estetici). “Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii” a vrăjit presa și critica internațională după premiera mondială de la Locarno. “Cel mai sănătos film al anului”, “o satiră minunată”, în timp ce Jude este catalogat drept “cea mai tranșantă Casandră a noastră, în cazul în care sfârșitul lumii se apropie cu adevărat”. Ilinca Manolache și Dorina Lazăr, alături de actrița germană Nina Hoss fac parte din distribuția principală. Din 27 octombrie în cinematografe pregătiți-vă pentru un Jude provocator, incisiv și rebel!

ÎNCĂ DOUĂ LOZURI (regia Paul Negoescu) premieră: 27 octombrie

Cea mai recentă comedie semnată de Paul Negoescu, sequel-ul “Două lozuri”, e deplin ancorată în vremurile noastre: proaspăt ieșit din închisoare, Sile e chitit să se îmbogățească din cryptomonede. Nu lipsesc de la apel Pompiliu și Dinel care îl cooptează pe Ionuț, premiantul județului. Nici mai mult, nici mai puțin de 6 milioane de euro izbutesc să stocheze pe un stick USB.

Destoinicul Dinel va fi responsabil pentru păstrarea în bune condiții a valorosului stick. Doar că acesta reușește performanța de a pierde prețiosul obiect. Ori aventura de abia acum începe! Campania de promovare este vizibilă în online. Fiți cu ochii pe “Încă două lozuri” din 27 octombrie în cinema cu aceeași trupă de șoc: Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol.

5 filme românești ale toamnei  - INCA DOUA LOZURI

MMXX (regia Cristi Puiu) premieră: 10 noiembrie 

Cristi Puiu revine pe marile ecrane din România cu “MMXX”, mai precis cu patru povești din pandemie. Având în vedere momentul existenței în care sunt surprinse personajele, cu siguranță trebuie să ne așteptăm la un film greu, cu atât mai mult cu cât are 160 de minute. Distribuția se anunță eclectică: Igor Babiac, Dorian Boguță, Dragoș Bucur, Ana Adelaida Perjoiu, Bianca Cuculici, Laurențiu Bodnarenco. Primele imagini ale lungmetrajului se lasă așteptate, dar cu siguranță poveștile celor patru personaje principale (terapeuta, fratele ei, soțul ei și ale inspectorului la brigada de crimă organizată) vor stârni întrebări filosofice esențiale în mijlocul pandemiei. 

Articole similare