Give me 55 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara

5 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara

Festivalul este inclus în programul “Timișoara, Capitală Europeană a Culturii 2023”.

Vești bune pentru fanii cinematografiei scandinave. Nordic Film Festival, singurul festival de filme nordice din România, revine în această toamnă. Evenimentul are loc pentru prima oară la Timișoara. 

UNDE SE ÎNTÂMPLĂ

Festivalul se va desfășura în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023, la Cinema Victoria din Strada Ion Câmpineanu, Nr. 2. În premieră în programul festivalului a fost inclus și un film accesibilizat pentru persoanele cu deficiențe de auz – „Louis and Luca – Mission on the Moon”. 

GIVE ME 5

Programul cuprinde 12 pelicule de lungmetraj, care celebrează, ca și în edițiile anterioare, diversitatea formelor și viziunilor artistice abordate de cineaștii din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia. 

GIRL PICTURE Finlanda

Mimmi şi Rönkkö sunt cele mai bune prietene, întotdeauna susţinându-se reciproc. Ele vor să trăiască o viaţă plină de aventuri, încărcată cu noi experienţe şi pasiuni. Pe de altă parte, Emma şi-a dedicat întreaga viaţă patinajului artistic. Nimic nu poate sta în calea ei spre succes. Până în ziua în care cele trei fete se întâlnesc, iar viaţa le pune pe noi drumuri, spre alte direcţii. În timp ce Mimmi şi Emma se îndrăgostesc pentru prima oară, Rönkkö porneşte în căutarea plăcerii. Trei zile de vineri e tot ce au nevoie pentru a răsturna lumile lor cu susul in jos. 

5 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara

AMUNDSEN Norvegia

Exploratorul norvegian Roald Amundsen porneşte într-o călătorie plină de peripeţii pentru a explora târâmul îngheţat al Polului Nord.  După ce citeşte un ziar despre dispariţia lui Roald Amundsen la Polul Nord, fratele său, Leon, îşi părăseşte locuinţa pentru a căuta adevărul.

5 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara

LAMB Islanda

Un cuplu din Islanda trăiește o viață liniștită alături de turma lor de oi, într-un cătun îndepărtat. Totul este perfect până când găsesc un nou-născut pe terenul lor, decid să-l păstreze și să-l crească ca pe al lor. Deși armonia familiei crește, perspectivele se vor schimba, iar lucrurile încep să se schimbe, ducând la distrugere.

5 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara - LAMB

A PERFECTLY NORMAL FAMILY Danemarca

Emma nu ştie cum să reacţioneze la auzul veştii că propriul tată vrea să trăiască pentru restul vieţii sale ca şi femeie. Thomas se schimbă cât de repede posibil în Agnete: o femeie care poartă rochii elegante şi care nu mai prezintă niciun interes pentru meciurile de fotbal. Cine este acest nou tată? Poate Emma să-i mai spună lui Agnete aşa? Atât tatăl, cât şi fiica se străduiesc să menţină ceea ce au avut până atunci, în timp ce se resemnează cu noile schimbări.

5 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara - A PERFECTLY NORMAL FAMILY 

HILMA Suedia

Filmul explorează viața enigmatică a Hilmei af Klint recunoscută ca fiind unul dintre primii artiști abstracți din lumea occidentală. Producția o are în centru pe revoluționara artistă suedeză, recunoscută ca un pionier al mișcării feministe. De altfel, filmul se concentrează pe lupta pe care o duce Hilma să-și găsească un loc în lumea artiștilor și să obțină recunoaștere într-un domeniu dominat de bărbați. Regizat de Lasse Hallström, cu Tora Hallström, Catherine Chalk și Lily Cole în rolurile principale, filmul aduce un omagiu unei artiste senzaționale a cărei operă revoluționară a fost recunoscută după zeci de ani de la moartea sa.

5 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara - HILMA
5 filme pe care să le vezi la Nordic Film Festival Timișoara

Articole similare