Give me 55 false biografii muzicale de vizionat

5 false biografii muzicale de vizionat

Trupe și artiști inventați, aventuri inspirate de realitate stilizate în satire regizate de cineaști de top.

Dacă lungmetraje de succes precum ”What’s Love Got To Do With It”, ”Ray”, ”Rocketman” și ”Respect” au fost produse cu acordul și sprijinul starurilor pe care le pun în prim-plan și al moștenitorilor lor, de-a lungul anilor s-au remarcat filme aparent biografice, aclamate însă de public și critică.

Like5 a ales cinci dintre acestea, în contextul lansării, în ultimii ani, a tot mai multor povești muzicale și al pregătirii, printre altele, a lungmetrajului ”A Complete Unknown”, cu Timothée Chalamet în rolul Bob Dylan, și a unui film despre Frank Sinatra semnat de Martin Scorsese, cu Leonardo DiCaprio.

THIS IS SPINAL TAP (1984)

”This Is Spinal Tap” este un mockumentary scris și regizat de Rob Reiner, cu Christopher Guest, Michael McKean și Harry Shearer în distribuție, considerat unul dintre cele mai bune filme satirice.

Spinal Tap e prezentată drept una dintre cele mai zgomotoase trupe din Anglia și este urmărită de regizorul Marty DiBergi (interpretat de Reiner) în ceea ce se dovedește a fi un turneu fatidic. Trupa rock este inventată, însă, după 40 de ani, va reveni în atenție într-un sequel regizat de același cineast și cu aceeași distribuție principală.

spinal tap

VELVET GOLDMINE (1998)

”Velvet Goldmine”, regizat de Todd Haynes, cu Ewan McGregor și Christian Bale în distribuție, spune povestea unui star glam rock în stil Bowie, numit Brian Slade (jucat de Jonathan Rhys Meyers), prin prisma fanilor, a iubiților, a colaboratorilor și a presei.

Haynes nu e deloc străin de filmele cu subiecte muzicale. El a realizat, între altele, scurtmetrajul ”Superstar” (1987), cu păpuși Barbie pornind de la povestea lui Karen Carpenter, la ”I’m Not There” (2007), considerații despre viața lui Bob Dylan, și documentarul despre Velvet Underground din 2021.

Velvet Goldmine

În 1984, jurnalistul britanic Arthur Stuart investighează cariera lui Brian Slade, superstar glam al anilor ’70, care a fost puternic influențat în primii ani de cântărețul american Curt Wild, rebel și cu o viață dură, este sinopsisul filmului considerat o scrisoare de dragoste pentru puterea de transformare a muzicii pop.

LAST DAYS (2005)

Gus Van Sant a imaginat, după 11 ani de la moartea lui Kurt Cobain, povestea vieții și carierei unui muzician din Seattle asemănătoare liderului trupei Nirvana.

Michael Pitt interpretează rolul principal, iar faptul că filmul nu este despre Cobain i-a permis lui Van Sant să exploreze starea de spirit a unui star rock afectat emoțional fără a face speculații legat de moartea acestuia.

Last Days

WALK HARD: THE DEWEY COX STORY (2007)

”Walk Hard: The Dewey Cox Story”, regizat de Jake Kasdan, care l-a scris cu Judd Apatow, îl are în centru pe fictivul cântăreț Dewey Cox care depășește toate obstacolele și devine o legendă a muzicii.

John C. Reilly interpretează rolul principal, Jack White e Elvis Presley, Frankie Muniz e Buddy Holly, Eddie Vedder își joacă propriul rol, iar Jack Black e Paul McCartney. Satira este însă în ton cu sursele de inspirație.

walk hard

A STAR IS BORN (1937, 1951 – tv, 1954, 1976, 2018)

”A Star is Born” a fost lansat în 1937, regizat de William A. Wellman, cu Janet Gaynor în rolul unei actrițe aspirante și Fredric March în rolul unui star de cinema în declin care o ajută să-și lanseze cariera. La cea de-a zecea ediție a premiilor Oscar, a devenit primul lungmetraj color nominalizat pentru cel mai bun film. Intriga se bazează în mare măsură pe o producție hollywoodiană anterioară, ”What Price Hollywood?” lansată în 1932, puțin cunoscută.

a star is born 1976

Filmul a fost refăcut de patru ori, în 1951 (o adaptare pentru televiziune) cu Kathleen Crowley și Conrad Nagel; în 1954, cu Judy Garland și James Mason; în 1976, cu Barbra Streisand și Kris Kristofferson; în 2018, cu Lady Gaga și Bradley Cooper. În total, cele patru filme au primit 25 de nominalizări la diverse categorii ale premiilor Oscar, câștigând doar trei – 1937, cel mai bun scenariu original; 1976, cea mai bună muzică (cântec original); 2018, cea mai bună realizare în domeniul muzicii scrise pentru filme (cântec original), dar și un premiu onorific în 1937 (imagine color).

Articole similare