Toamna asta vei dori să îți menții aerul de vacanță cu un city-break în Europa, în orașe în care poți ajunge rapid pentru a te delecta cu plimbări și expoziții proaspăt deschise. Muzeele din Florența, Londra, Paris, Potsdam și Viena îți propun retrospective esențiale, precum și portrete de artiști care au marcat ultimele decenii. De la impresionism la expresionism abstract, de la pictorialism la pionieratul în materie de reprezentare a culturii afro-americane și modernismul radical, poți descoperi colecții impresionante care te vor bucura din plin. Like5 ți-a pregătit detalii despre 5 expoziții europene de vizitat toamna aceasta:
“HELEN FRANKENTHALER: PAINTING WITHOUT RULES” – PALAZZO STROZZI, FLORENȚA
Palazzo Strozzi din Florența găzduiește o amplă expoziție dedicată artistei Helen Frankenhalter, pictoriță și graficiană americană cunoscută pentru tehnica sa unică de a colora pânza cu straturi subțiri de culoare. Metoda sa a devenit o punte între expresioniștii abstracți din anii ’50 și pictorii Color Field ai anilor ’60, artista remarcându-se într-un peisaj majoritar masculin și deschizând o nouă cale generațiilor viitoare de artiști. Inovațiile lui Helen Frankenhalter în privința turnării vopselelor în uleiuri diluate au fost animate de culorile îmbrățișate de artistă. Prețul unui bilet la expoziția “Painting without Rules” este 15 euro și poate fi vizitată până în 26 ianuarie 2025.
“MONET AND LONDON: VIEWS OF THE THAMES” – COURTAULD GALLERY, LONDRA
Courtauld Gallery din Londra reunește capodopere impresioniste emblematice precum autoportretul lui Van Gogh sau barul de la Folies Bergère semnat de Manet, iar în această toamnă găzduiește pentru prima dată în 120 de ani o expoziție dedicată lui Claude Monet. Este puțin cunoscut faptul că Monet a realizat majoritatea lucrărilor sale în Londra. “Monet and London: Views of the Thames” este un omagiu adus pictorului care își dorea foarte mult prezentarea acestor lucrări în metropolă: priveliști minunate ale Tamisei, așa cum nu au mai fost surprinse, într-o lumină misterioasă și în culori vii, Charing Cross Bridge, Waterloo Bridge și Houses of Parliament. Apreciată de presa londoneză drept “un eveniment unic și de neratat”, expoziția este deschisă până pe 19 ianuarie 2025, iar biletul costă 16 lire sterline.
“CÉLINE LAGUARDE (1873-1961): PHOTOGRAPHER” – MUSÉE D’ORSAY, PARIS
Musée d’Orsay propune o retrospectivă majoră a artistei avangardiste Céline Laguarde, a cărei contribuție este impresionantă în istoria fotografiei de artă în Franța prin lansarea pictorialismului. Expoziția reunește 140 de printuri originale, o varietate eclectică ce dezvăluie amestecul literar, muzical și științific al sfârșitului de secol XIX și început de secol XX. Este o oportunitate unică de a descoperi nu doar cea mai importantă prezența feminină din domeniul fotografiei, ci o artistă recunoscută încă din timpul vieții drept unul dintre cei mai importanți fotografi ai perioadei. O experiență vizuală de neratat la Musée d’Orsay până pe 12 ianuarie 2025. Prețul biletului este 16 euro.
“NOAH DAVIS” – DAS MINSK, POTSDAM
Artistul american Noah Davis (1983-2015) a debutat într-o perioadă crucială a istoriei americane: lansarea primului iPhone în 2007, alegerea lui Barack Obama în 2008, intrarea în recesiune. Cu o scurtă, dar intensă carieră artistică, Noah Davis a semnat peste 400 de lucrări în care a surprins viața afro-americanilor dincolo de portretul clasic, în imagini emoționante, în stil figurativ, abstract și suprarealist. Co-fondator al Underground Museum din Los Angeles, Noah Davis avea o viziune unică de a amesteca realismul cu suprarealismul pentru a reafirma impactul afro-americanilor în pictura occidentală într-o paletă deopotrivă exuberantă și tristă. Das Minsk din Potsdam reunește peste 50 de lucrări – picturi și sculpturi inedite – bazate pe amintiri, propria imaginație, cu influențe din film, muzică și literatură. Expoziția este deschisă până pe 5 ianuarie 2025, iar prețul de intrare este 10 euro.
“CHAGALL” – ALBERTINA MUSEUM, VIENA
Unul dintre cei mai cunoscuți artiști ai secolului XX, Marc Chagall a oscilat între tradițional și avangardă, și-a creat propriul limbaj vizual într-o zonă multifațetată. Albertina Museum din Viena prezintă o colecție de aproape 90 de lucrări ce explorează maternitate și nașterea, moartea și iubirea, prin intermediul unor personaje ciudate precum măgari, cocoși, pești, pe fundalul celui de-al Doilea Război Mondial și a Holocaustului. Cosmosul fantastic al lui Chagall este expresie a “posibilităților imposibile”, cu o dimensiune psihologică adaugată formelor tradiționale. Expoziția este deschisă până pe 9 februarie, iar prețul unui bilet este de 19,90 euro.