Astra Film Festival sărbătorește 30 de ani de film documentar și propune o generoasă selecție de titluri, pentru toate gusturile și în cele mai originale stiluri regizorale. Programele competiționale din acest an includ 17 titluri românești, cele mai recente și apreciate producții de gen, semnate de debutanți și regizori consacrați, oameni vocali ai prezentului. Recomandările noastre din selecția oficială sunt:
SOȚUL MEU MUSULMAN (regia Daniel Ioan Bărnuți, Alexandra Lizeta Bărnuți)
Debutul regizoral al celor doi tineri a venit de la sine de îndată ce viețile lor s-au unit. O poveste extrem de personală într-o abordare intimă despre maniera în care o religie transformă viețile oamenilor. E iubirea suficientă pentru a salva o relație aflată în criză? E religia mai puternică decât iubirea? Cum e privit un proaspăt convertit la islam într-o societate profund ortodoxă? Documentarul radiografiază așteptările unor tineri la început de drum în relație, eforturile susținute de a comunica și de a se înțelege reciproc față în față cu presiunile familiei, societății. Un film emoționant despre ce înseamnă a fi împreună și separat.
ARSENIE. VIAȚA DE APOI (regia Alexandru Solomon)
De mai bine de trei decenii, imaginea lui Arsenie Boca fascinează prin cultul creat în jurul său, prin presupusele miracole atribuite, prin sfințenia unui viitor mai luminos și drept. Regizorul Alexandru Solomon ne poartă pe urmele Părintelui ce așteaptă a fi canonizat, într-un pelerinaj pus în scenă. Un road movie documentar cu o serie de credincioși care refac și dezbat faptele enigmaticului Arsenie Boca, dar se și confesează. Un film care reflectă societatea românească a zilelor noastre și în care Arsenie este cel care vine să umple golul în funcție de personalitatea fiecărui individ, în funcție de background-ul sau sensibilitățile acestuia. În premieră la Sibiu, în inima Ardealului care l-a consacrat pe Arsenie Boca.
DE CE MĂ CHEAMĂ NORA, CÂND CERUL MEU E SENIN? (regia Carla-Maria Teaha)
Poți număra pe degete documentarele despre scriitoarele din literatura română. Curajos act de a te apropia de personalități fascinante, de a pătrunde în universul lor grandios, de a cuprinde adevărata forță creatoare. Debutul regizoral al lui Teaha este o călătorie în sine despre minunata Nora Iuga, despre emoțiile, temerile și bucuriile ei, despre carismă, autoironie și mult joc. Despre creație și cenzură. La 92 de ani, Nora Iuga, perfect lucidă și extrem de vie în spirit și prezență, analizează trecutul și prezentul creator, dar mai ales rădăcinile “erotismului morbid” din cărțile interzise de comuniști. Un personaj fabulos pe care îl veți iubi la nebunie!
PLAYBACK (regia Iulia Rugină)
Inegalabilă arhivă a Televiziunii Naționale e pusă în valoare într-un film inteligent construit despre nostalgia colectivă a anilor ‘80. Sorin Lupașcu, unul dintre cei mai cunoscuți DJ ai perioadei optzeciste, este motorul documentarului semnat de Iulia Rugină. Despre anii de glorie ai discotecii Ring din Costinești, despre hiturile naționale și internaționale ale anilor ‘80, despre societatea românească de atunci și acum, despre muzică, oameni, pasiuni, despre evoluția unei societăți de la comunism la capitalism, despre petreceri nostalgice și litoralul tineretului de odinioară. Un film care îndeamnă la memorie cu un soundtrack excelent compus.
ÎNTRE REVOLUȚII (regia Vlad Petri)
România și Iranul anilor ’70 prin vizorul arhivelor vremii, prin sensibilitatea și emoțiile din scrisorile Mariei și Zahrei, două tinere, studente la Medicină în București. O corespondență București-Teheran, atent monitorizată de poliția secretă, analizează colectivul prin intermediul individualului: despre libertățile îngrădite ale femeilor în societăți patriarhale, despre dezamăgiri, iluzii continue la nivel social și politic. Filmul lui Petri este extrem de actual și vocal în condițiile unui prezent Iranian poate mult mai agresiv și de neînțeles. Revoluțiile planează, schimbările sunt imprevizibile. Scrierile poetelor Forough Farrokhzad și Nina Cassian sunt sursă de inspirație pentru scenariul semnat de regizor împreună cu scriitoarea Lavinia Braniște.