Features5 documentare muzicale în streaming

5 documentare muzicale în streaming

Fie că au scris sau revoluționat istoria muzicii mondiale, au adunat milioane de fani pe stadioanele lumii, aceste personalități electrizante erau, în fond, oameni.

Dincolo de lumina reflectoarelor, au fost povești de viață incredibile, emoționante, șocante. Ladies and gents, 5 music icons!

TINA (2021), regia Dan Lindsay, T.J. Martin

Cuvintele sunt mărunte, ba chiar firave pentru a descrie incredibila poveste a Tinei Turner. Documentarul disponibil pe HBO Max aduce în prim-plan nu doar cariera spectaculoasă, ci forța incredibilă a acestei femei-fenomen. De la demonii interiori, începuturile în muzică, tandemul cu Ike Turner și relația lor toxică, până la mărturisirea violenței domestice îndurate sunt elementele care au pus bazele transformării uluitoare a artistei. O femeie care se lansa în forță la 40 de ani și cimenta o carieră solidă. O moștenire fundamentală, umană, inspirațională completată de o voce care provoacă fiori și emoție. Simply the best!

LOVE TO LOVE YOU, DONNA SUMMER (2023), regia Brooklyn Sudano, Roger Ross Williams

“She Works Hard for the Money”, “I Feel You” și “Hot Stuff” sunt doar câteva dintre piesele reginei disco care continuă să încingă dansul în cluburi. Documentarul disponibil pe HBO Max este o privire în profunzime asupra emblematicei Donna Summer: de la scena muzicală avangardistă din Germania, la glam-ul și luminile strălucitoare ale cluburilor de dans din New York. Un portret care pendulează între viața de scenă și cea privată, în arhive video profund personale, deseori filmate de artistă. Un univers surprinzător de la creații muzicale la pictură, cu urcușuri dificile și coborâșuri razante pe scena mondială. 

WHAM! (2023), regia Chris Smith

Grupul Wham! a fost unul dintre fenomenele muzicale ale anilor 80 și artiștii, primii vestici care au concertat în China. Prieteni de la 12 ani, completându-se unul pe celălalt într-o manieră atat de pură, dar mai ales rară, doi puști care au visat măreț și au construit cu perseverență, pas cu pas, demo după demo, hit după hit.

Descoperă uimitoarea poveste a trupei Wham! de la “Club Tropicana”, “Wake Me Up Before You Go Go”, “Freedom” până la “I’m Your Man” și, bineînțeles, “Last Christmas”. George Michael și Andrew Ridgeley au cucerit publicul anilor 80, au făcut înconjurul lumii în pantalonii lor scurți și cu energia lor debordantă, dar mai ales cu prospețimea de care fanii aveau nevoie. Ei sunt cei care au trezit o generație întreagă și au provocat-o la dans. Titlu disponibil pe Netflix.

LEAVING NEVERLAND (2019), regia Dan Reed

Ce rămâne în urma unui artist imens? Opera sau poveștile personale ale oamenilor cu care a interacționat? Poate e greu de judecat când personajul scanat e Michael Jackson. Probabil și mai delicat atunci când poveștile celor care vorbesc acum despre el sunt încărcate de prea multă emoție și acuzațiile continuă să curgă.

În apogeul carierei sale, Jackson s-a apropiat prea mult și prea nefiresc de doi puști fascinați la întreaga imagine clădită. Purtați, cu acordul părinților, în Neverland, celebrul loc desprins din povești, Wade Robson și James Safechuck au trăit atunci un vis pe care și-l amintesc drept un coșmar. “Leaving Neverland” e un puzzle complicat: un artist extrem de singur, în ciuda succesului enorm, cu nenumărate probleme nerezolvate, și doi tineri care încearcă să repare, prea târziu, decizii din trecut, purtând un nume prin tribunale. 

MOONAGE DAYDREAM (2022), regia Brett Morgen

Un vizionar în adevărata putere a cuvântului, cameleonic și original, David Bowie a fost unic prin călătoria inițiată în muzică și artă. Explozia vizuală și sonoră propusă de Brett Morgen este exuberantă și provocatoare, o introducere atât de profundă în universul creator al revoluționarului și prolificului Bowie. Fără interviuri despre artist, fără a ilustra concerte, documentarul se concentrează pe universul conceptual și efectul Bowie asupra fanilor, pe arhive cheie din aparițiile sale în media.

Lumea lui Bowie capătă formă printr-un montaj atât de fin lucrat până la cel mai mic detaliu lăsând impresia de adresare directă. “Moonage Daydream” este un festin al artei lui David Bowie. Nu e de mirare că filmul a rulat în special în sălile IMAX pentru o experiență cât mai riguroasă. Titlu disponibil pe Netflix. 

Articole similare