Give me 55 detalii din culisele serialului “Cristóbal Balenciaga”

5 detalii din culisele serialului “Cristóbal Balenciaga”

Din 19 ianuarie, serialul “Cristóbal Balenciaga”, prima producție originală Disney+ Spania, dezvăluie culisele parcursului legendarului și misteriosului creator de modă.

O personalitate fabuloasă a cărei opera a influențat designeri precum Dior sau Givenchy, dar și generațiile viitoare, la nivel mondial. O carieră impresionantă și totuși, un mare necunoscut pentru public din cauza izolării și intimității extreme care i-au marcat viața. Impactul său asupra istoriei modei este în continuare nebănuit. Like5.ro aduce detalii din culisele producției “Cristóbal Balenciaga” și provocările întâmpinate de echipa de producție. 

MISTERIOSUL BALENCIAGA

Cele 6 episoade constituie o cronică minuțios documentată și atent lucrată a celor 30 de ani petrecuți de Cristóbal Balenciaga în Paris. Pionierul tehnicii și al stilulului, cu precizia unui inginer și misticismul unui mare artist, Balenciaga a fost un vizionar în privința strategiilor de marketing și comunicare. Și totuși, rareori se lăsa fotografiat, iar accesul în atelierul său și la prezentările de modă era restricționat. Nu a ieșit niciodată să salute publicul la finalul prezentărilor, a acordat doar 2-3 interviuri de-a lungul vieții sale. Nu există nicio înregistrare a vocii sale. Bibliografiile abundă în detalii și analize ale operei sale, dar puține lucruri sunt dezvăluite despre el. 

CREATORUL SERIALULUI

Lourdes Iglesias, creatorul serialului, a fost fascinat de personalitatea lui Balenciaga, primul director de creație din lumea modei. Prima provocare a fost descoperirea personalității acestuia și totul a început printr-o documentare la Palatul Galliera (Muzeul Modei parizian). Serialul este o “abordare psihologică ce punctează importanța vitală a celui mai mare creator de modă din Guetaria și ce înseamnă el pentru lumea modei actuale.” declară Lourdes Iglesias. Scandalurile iscate în jurul lui Balenciaga, tensiunile cu echipa, ignorarea regulilor uniunilor pariziene, capacitatea mediatică copleșitoare a lui Dior, detaliile primei campanii publicitare sau comenzile personalităților vremii sunt doar câteva dintre momentele dezvăluite în serial. 

UN TRIO REGIZORAL 

Producția originală Disney+ marchează debutul în regia de seriale a unui trio regizoral: Aitor Arregi, Jon Garaño și Jose Mari Goenaga, cu o experiență colectivă de peste 20 de ani. Misterul din jurul lui Balenciaga a fost una dintre principalele atracții ale proiectului. Nevoia de control a celebrului creator a atins culmile unei adevărate obsesii, l-a diferențiat și a devenit, astfel, centrul serialului. “Pentru el, moda era ceva personal. Ceva care se adaptează la individualitatea fiecărui corp și care trebuia să respecte individualitatea fiecăruia drept creator. Simțea responsabilitate față de hainele sale, chiar și după ce erau vândute, considerându-le parte din el.” declară regizorii. 

COSTUMELE 

Costumele au fost piesa cheie a serialului, drept urmare echipa desemnată trebuia să fie una de top. Bina Daigeler a lucrat de-a lungul timpului cu Pedro Almodóvar, Oliver Stone, Jim Jarmush, Todd Field, în vreme ce Pepo Ruiz Dorado a fost implicat în producții precum “Die Another Day” sau filmele semnate de Álex de la Iglesia, autorul serialului “30 de arginți”. Piesele de îmbrăcăminte au fost alese cu grijă pentru a dezvălui stilul Balenciaga și evoluția de-a lungul anilor. Provocarea echipei a constat în realizarea pieselor Balenciaga care să umple ecranul, precum și procesul de creație, specific designerului, de a testa piesele pe manechine. 

PROVOCĂRILE PRODUCȚIEI

Peste 90 de locații de filmare (în Spania, Țara Bascilor, Franța), detaliile scenografice, recrearea plasticității modei și eleganța implicită au fost doar câteva dintre provocările echipei de producție. Fiecare colț Maison Balenciaga a fost reconstruit și a stat sub semnul regiei artistice a lui Mikel Serrano. Machiajul și coafura au fost adaptate nu doar epocii, ci tipului de model creat de Balenciaga. Actorul principal Alberto San Juan a învățat franceza și basca, precum și tehnici de cusut. 

Photo CreditDisney+

Articole similare