Give me 55 detalii despre “Cum să faci sex” 

5 detalii despre “Cum să faci sex” 

Emoționanta poveste a maturizării unor adolescente într-o vară toridă în Grecia surprinsă în filmul “Cum să faci sex”, din 17 mai în cinematografe

Câștigătorul premiului Un Certain Regard de la Cannes în 2023, “Cum să faci sex”, debutul regizoarei britanice Molly Manning Walker este unul dintre filmele puternice despre maturizare, autodescoperire, experiențe sexuale timpurii. La finalul examenelor de școală, trei prietene adolescente își petrec vacanța mult visată pe o insulă grecească: petreceri zgomotoase, băutură ieftină și multe experiențe pe cât de diversificate, pe atât de traumatizante. Într-o cursă teribilească adolescentină de a-și pierde virginitatea, Tara sfârșește prin a fi victima unei agresiuni. Obiectivul fundamental al filmului este acela de a stârni discuții sincere și firești despre astfel de evenimente: despre amintiri, stări, despre tratarea traumei și redescoperirea plăcerii. Molly Manning Walker e convinsă că filmul va stârni disconfort spectatorilor de sex masculin întrucât agresiunea radiografiată nu e nici violentă, nici excesivă, ci foarte reală. Distribuit de Independența Film, “Cum să faci sex” rulează în cinematografe din acest weekend. Like5.ro îți dă 5 motive să vezi filmul:

ORIGINEA PROIECTULUI

Experiența ca director de imagine pentru seriale TV și reclame, a convins-o pe britanica Molly Manning Walker că momentul debutului în lungmetraj trebuie să prindă formă. “Good Thanks, You?”, scurtmetrajul semnat de Walker și selectat în Semaine de la Critique în 2020, prezenta urmările unui viol și i-a oferit regizoarei un instrumentar esențial al explorării agresiunii sexuale. “Oamenii sunt sufocați de acest subiect. Am fost afectată în mod direct de acest lucru și nu am simțit că am terminat de vorbit despre asta”, declara regizoarea. Agresată la vârsta de 16 ani, Molly Manning Walker a purtat cu ea ani de zile presiunea sexuală și a simțit nevoia să dezvolte subtilitatea presiunilor sociale, liniștea stupidă care se așterne atunci când vine vorba de etalarea unor astfel de povești: “de fapt, ceea ce trebuie să faci, să treci peste astfel de chestii, e să vorbești despre asta”. 

DISTRIBUȚIA

Identificarea trio-ului care să transmită deopotrivă entuziasm, libertate, prietenie adolescentină clasică, să se completeze de minune, a fost vitală pentru regizoare. Mia McKenna-Bruce este o revelație în rolul Tarei și poartă pe umeri un rol cu greutate: e deopotrivă gălăgioasă, vie, sclipitoare, dar deopotrivă victimă. Pentru a identifica prietenele perfecte, audițiile pentru rol au presupus crearea unui clip TikTok. Lara Peake a plusat și a creat profilul de TikTok al lui Skye, lucru care a convins-o pe Walker că rolul i se potrivește mănușă! Peste 350 de fete au fost văzute în descoperirea lui Em. Însă Enva Lewis i-a convins prin capacitatea de a impoviza și de a juca starea de ebrietate.  

TIKTOK-UL – REFERINȚA DE BAZĂ

Principala sursă de inspirație în realizarea filmului a fost TikTok-ul: de la referințe pentru stilul de filmare și camera mobilă la lumina naturală și expresivă. Directorul de imagine Nicolas Canniccioni a surprins excelent emoția și energia tinerilor, experiența filmării “I Killed My Mother” (2009, regia Xavier Dolan) a ajutat considerabil. Costumele au fost inspirate în bună parte de tinerii descoperiți în Malia, locul unde s-au derulat filmările: opriți pe stradă, fotografiați, studiați îndeaproape, în funcție de reel-urile preferate de pe Instagram și TikTok. Dincolo de preferințele din online și conținutul social media consumat, “Cum să faci sex?” e un studiu extrem de relevant al generației Z care nu ar plăti niciodată taxele pentru bagajul de cală, drept urmare costumele personajelor sunt cele care încap în clasicul bagaj de mână. 

FIGURAȚIA

Atmosfera de pe platoul de filmare a fost pasionantă pentru întreaga echipă. Mulți dintre ei s-au ales cu același tatuaj la final, însă partea și mai haioasă a fost antrenul figurației locale. Peste 2000 de figuranți locali cu vârste între 16 și 21 de ani, cu trăsături britanice, au participat în cele din urmă la producție, iar mobilizarea lor era exemplară. Mai rar vezi oameni care se îmbracă atât de repede! Însă tricourile personalizate pentru filmare cu glumițe trebuiau ascunse rapid de echipă întrucât senzația localnicilor era că se filmează un film porno. 

MUZICA ȘI SOUND DESIGN-UL

Muzica compusă de James Jacob, un fost DJ din Ibiza, joacă un rol special în film – lasă senzația de petrecere blocată în timp, pe repeat. De aici, Walker a plusat sound design-ul peliculei, de la zgomotul tipic vacanțelor de liceu la sinceritatea brutală a unor situații inconfortabile, de la râsete la stări demonice încetinite de efectul moleșitor al alcoolului. Zgomotele de fundal (sticle sparte, baloane, bătăi) și atmosfera de petrecere conturează portretul zbuciumat al locului, al adolescenței, al fragilității Tarei care trebuie să meargă înainte. 

Photo CreditPR foto

Articole similare