Lifestyle5 destinații de neratat în 2024

5 destinații de neratat în 2024

O selecție de 5 destinații însorite care îți vor reîncărca bateriile

Cine visează cu ochii deschiși la o scurtă vacanță să ridice mâna sus! Așa cum oricând e un moment bun să mănânci înghețată, cam la fel stau lucrurile când vine vorba de vacanțe. Oricând, oricum, dar poate nu neapărat oriunde. Ne-am gândit la o selecție care să cuprindă un mix de adrenalină, zen, inspirație, soare, locuri în care te poți răsfăța cu mâncăruri bune sau priveliști senine, muzee în aer liber unde ți-e mai mare dragul să te plimbi, să nu stai locului, să obosești, dar fiecare secundă să merite din plin! Like5.ro ți-a pregătit 5 destinații de neratat anul acesta:

CHEFCHAOUEN 

Perla albastră a Marocului, Chefchaouen este o bijuterie de oraș, o simfonie în nuanțele culorii ce simbolizează pacea, siguranța, puterea cerului, optimismul. Chiar dacă infrastructura marocană e puțin mai delicată în zona respectivă, e cel mai simplu să apelezi la autocare pentru a ajunge în nord, nicidecum nu te aventura spre închiriatul unei mașini. Mai mult, poți experimenta interacțiunea cu localnicii și turiștii timp de 3 ½ – 4 ½ ore cât durează călătoria din Tanger sau Fez.

Pregătește-te pentru explorat orășelul la pas, pe străduțele înguste, pentru a descoperi varietatea caselor tradiționale. Ideal este să te orientezi spre o cazare în inima medinei pentru a te bucura din plin de fiecare colț al locului instagramabil unde lumina generează o varietate de albastru. Perioada mai-septembrie este cea mai bună pentru a vizita Chefchaouen (2 zile pline sunt suficiente), pentru a te bucura de vara mediteraneană caldă și uscată. Te vei intersecta cu o varietate de culori în magazine, de la țesături tradiționale la fructe, suveniruri. Numeroasele pisici sunt și ele o atracție gratuită și distractivă (spre deosebire de stilul marocan de a negocia, mai uman, ce-i drept în această zonă).

ISTANBUL

Începând din martie până în mai e momentul ideal să vizitezi Istanbul pentru minimum 2 zile și maximum…cât îți permite agenda și bugetul. Cel mai populat oraș european, construit pe 7 coline (una dintre deciziile deliberate ale Imperiului Bizantin pentru a se putea autoproclama “noua Romă”), Istanbul este colorat, viu, energic. Trebuie să experimentezi unul dintre cele mai vechi metrouri din lume (datează din 1875), imediat după metroul londonez (1863).

Taksimul e un must pentru flavor local, cu toate cafenelele, magazinele și zumzetul zonei, iar experiența Grand Bazaar, cea mai veche și cea mai mare piață acoperită din lume (de la 1455/56), merită câteva ore bune din program. Fie că decizi să explorezi pe jos, fie te orientezi spre tururi ghidate, vei descoperi efervescența din Istanbul.

Dincolo de atracțiile orașului și deliciile culinare (de la banalii covrigi de la fiecare colț de stradă, înghețata irezistibilă sau restaurantele cu meniuri tentante) există un hidden gem în zonă pe care ar fi păcat să îl ratezi: Insula Büyükada sau Insula Prinților. La doar o oră și jumătate, maximum 2 ore cu feribotul (depinde de unde pornești mai exact), Büyükada este imaginea Istanbulului de odinioară: locul unde preferat al membrilor exilați ai familiei regale și al oficialilor de rang înalt. Este refugiul ideal pe timpul verii pentru elita Istanbulului (artiști, scriitori, intelectuali) în căutarea inspirației în liniștea de aici. Răsăriturile și apusurile, plaja și plimbările cu bicicleta sunt printre recomandările esențiale. 

LISABONA

Lumina și vibe-ul din Lisabona sunt probabil elementele esențiale care te cuceresc din momentul în care aterizezi. Începând din martie te poți bucura de o vreme perfectă pentru hoinărit, explorat minunatele străzi și restaurante din Alfama sau Bairro Alto, pentru priveliștile de pe miradourouri și ritmurile de fado de care te vei îndrăgosti instant. Desertul tradițional, pastéis de nata, trebuie savurat, dar nu în Belem unde te vei afunda într-o aglomerație sufocantă, ci chiar în inima orașului.

Testate și slăvite de-a dreptul, delicatesele Manteigaria sunt ce trebuie. Ignorați orice alte tentații. La fel cum sangria, bacalhau cu orez sau legume, caldo verde sau sardinele și creveții trebuie degustate în restaurantele locale. Mercado da Ribeira este locul unde poți experimenta toate acestea de la preparate tradiționale la specialități internaționale excelente, într-un loc vibrant, unde mesele lungi completează vibe-ul de comunitate. Oricât de turistic pare tramvaiul 28, îți va oferi o priveliște esențială a unor cartiere încântătoare. De neratat! Cu siguranță vei pleca cu suveniruri azulejos, dar și cu o mulțime de fotografii ale clădirilor cu astfel de detalii ceramice. Și, mai ales, cu promisiunea că vei reveni negreșit în Lisabona!

PRAGA

Capitala Cehiei este ruptă din povești: un amestec de nou și vechi, modern și tradițional la fiecare colț de stradă. E destinația perfectă pentru pasionații de istorie, artă, arhitectură, amestec de urban și natură. De la catedrale gotice la stil baroc, clasic sau art deco, Praga îți oferă totul: Centrul Vechi, Castelul (cel mai mare din lume), catedrale, Podul Charles, râul Vltava (cel mai lung din Cehia) sau cafenele rupte din romanele secolului XX. Simbolul orașului, Podul Charles este emblematic prin cele 30 de statui baroce realizate în marea lor majoritate după 1680.

Celebrul Orloj, ceasul astronomic, este de asemenea una dintre principalele atracții ale orașului, nu doar pentru ora exactă, ci și pentru informațiile astronomice și zodiacale. Legendele spun că ar fi blestemat. Adevărat sau nu, este de o frumusețe cu totul specială! În Praga, berea este băutura sacră și te poți bucura de un tur imersiv prin care descoperi istoria primei beri blonde din lume la Pilsner Urquell Experience. Există chiar și un SPA de bere unde te poți scălda și bea cantități nelimitate. Nici nu e de mirare că cehii sunt pe primul loc în lume la bere consumată pe cap de locuitor. 

VALLETTA

Capitala Maltei este un mix spectaculos: începând de la limba pe care o vorbesc (un amestec straniu de engleză, franceză, italiană) până la cele 320 de monumente istorice grupate o confirmă drept cea mai concentrată zonă istorică din lume. Aproape 6000 de locuitori (oficial este cea mai mică capitală europeană), palate, grădini, poate cel mai spectaculos fort transformat într-un muzeu impecabil, arhitectură urbană elegantă, străzi cochete, promenadă unde poți admira vase de croazieră sau ambarcațiuni luxoase.

Întreaga zonă te obligă cumva la un dress code elegant. Serile sunt animate la ceas de seară când terasele restaurantelor te așteaptă la cine rafinate și vinuri atent selectate. Cel mai amuzant detaliu din Malta este, fără îndoială, trecerea dintr-un oraș în altul la o simplă trecere de pietoni. Te poți amuza copios constatând că poți străbate țara cu autobuzul într-o singură zi!

Articole similare