Give me 55 cărți recomandate de Raisa Beicu

5 cărți recomandate de Raisa Beicu

Raisa Beicu este om de comunicare și o prezență activă în zona culturală. Extrem de conectată la tot ceea ce se întâmplă în peisajul autohton, respiră prin toate noutățile din teatru, film, muzică, artă. Nu ratează nicio duminică fără o vizită la un muzeu și are o colecție de inele cu totul specială. De-a lungul anilor a intervievat autori ca Jonathan Franzen, Jón Kalman Stefánsson, Sarah Perry, Azar Nafisi, Akhil Sharma. Am invitat-o pe Raisa să facă un top 5 al cărților preferate, citite recent.  

Toamna parcă îți vine și mai tare să citești. Cu un pic de melancolie după o vară plină, cu niște emoții de reglat, gânduri de adunat și mai mult răgaz de stat acasă. Recomand 5 dintre cărțile citite și iubite recent; poate ajută în zilele astea mai domoale.

GIULIA GAMINITO – APA LACULUI NU E NICIODATĂ DULCE”

Un roman dur și duios despre ce face furia înăbușită în viața unui om. Un roman care măsoară câtă neliniște încape în locuințele care nu ne aparțin sau câtă iubire se scufundă în lacurile propriei vieți.

GHEORGHI GOSPODINOV – REFUGIUL TIMPULUI”

Scriitorul bulgar Gheorghi Gospodinov, câştigătorul International Booker Prize 2023, imaginează o clinică pentru bolnavii de Alzheimer în care fiecare etaj reprezintă o decadă din trecut. Bolnavii sunt cazați la etajul unde memoria lor ajunge în dezvoltarea bolii, astfel încât să acceseze mai ușor amintirile. Înconjurată de flori de-nu-mă-uita, clinica reproduce în detaliu elemente din perioade specifice și îi ajută pe pacienți să retrăiască momente din tinerețe.
În acest spațiu atipic încep, însă, să vină și persoane sănătoase care se refugiază de ororile și greutățile vieții contemporane. De-aici, Gospodinov ajunge chiar și la state întregi care votează pentru revenirea la epoci în care istoria oferea oamenilor vieți mai bune, mai pașnice, mai așezate. Se deseneaza o hartă fantezistă a vremurilor de aur, unde memoria depășește granițe și inundă viitorul.
Ce se întâmplă cu noi atunci când ne pierdem amintirile? Ce facem când trecutul ne invadează prezentul și vrem cu disperare să oprim timpul? Ce oameni sau decizii luăm în decada care urmează?

MILAN KUNDERA – INSUPORTABILA UȘURĂTATE A FIINȚEI”

Am descoperit cartea asta datorită documentarului “Milan Kundera: From the Joke to Insignifiance”, văzut pe HBO max. De Kundera tot citisem cărți, însă fix la cea mai cunoscută a lui nu ajunsesem. Fabuloasă lectură: a intrat, pur și simplu, în top 10 cele mai bune citite vreodată.

ESHKOL NEVO – SIMETRIA DORINȚELOR

Patru prieteni își fac o listă de dorințe cu scopul ca acestea să fie îndeplinite în următorii 4 ani, până la următoarea finală a Cupei Mondiale. Viața, însă, schimbă traiectorii. “Simetria Dorințelor este despre iubire, prietenie, sacrificiu, normalitate. Adeseori renunțăm la vise, la speranțe, dar ce am face dacă cei mai buni prieteni ai noștri ar trăi fix ceea ce ne-am fixat noi ca țel pe pământ? Incredibil cât de lin răspunde Eshkol Nevo acestei întrebări.

ANDA DOCEA – MUZEUL CONVORBIRILOR ÎNTRERUPTE” 

Nu poate exista o toamnă fără cel puțin un volum bun de poezii. Și dacă e să aleg un titlu pentru care bag mâna în foc, el ar fi “Muzeul convorbirilor întrerupte”. Luați poeziile Andei, citiți-le și veți găsi mai ușor refugiu pentru emoții.

Photo CreditRaisa Beicu

Articole similare