Features5 cântece reprezentative din istoria Eurovision

5 cântece reprezentative din istoria Eurovision

Cea de-a 68-a ediție Eurovision Song Contest va avea loc, în perioada 7 – 11 mai 2024, la Malmö

Eurovision Song Contest s-a dovedit, de-a lungul deceniilor, a fi o pepinieră de interpreți, cu piese triumfătoare (sau nu) care încă se regăsesc în listele de ascultare ale amatorilor de pop. Like5 a făcut o incursiune în clasamentele trecute și a ales cinci dintre cele mai bune melodii.

FRANCE GALL – POUPÉE DE CIRE, POUPÉE DE SON (LUXEMBOURG, 1965)

Scris de Serge Gainsbourg, cântecul pop ”Poupée de cire, poupée de son” interpretat de franțuzoaica France Gall pentru Luxembourg este considerat astăzi drept unul dintre adevăratele clasice ale primelor decenii ale concursului Eurovision.

Câștigătorul din 1965 a avut ulterior succes în Europa și în țări precum Canada, Japonia și Argentina, cântecul fiind tradus în 20 de limbi pentru versiuni lansate de alți artiști. Povestea sa continuă în secolul XXI, piesa fiind preluată de Arcade Fire, Belle & Sebastian și Dubstar.

ABBA – WATERLOO (SUEDIA, 1974)

După jumătate de secol, ”Waterloo” este încă în listele radiourilor și televiziunilor. Primul cântec suedez câștigător al concursului Eurovision a lansat cariera uneia dintre cele mai mari trupe din toate timpurile, ABBA. Prestația ”Waterloo” de la Brighton Dome în 1974 a propulsat cântecul în topurile din Europa, unde a ajuns pe locul 1 în Marea Britanie, Germania, Belgia, Finlanda, Norvegia, Danemarca, Elveția și Irlanda, precum și în top 5 în Spania, Olanda, Franța și Austria.

Dar succesul cântecului în afara Europei și în afara contextului prestației de la Eurovision a fost cel care a lăsat să se întrevadă cu adevărat perspectiva a ceva mare pentru cvartetul suedez. Melodia a ajuns în top 10 în Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud, Canada și Statele Unite – unde a ajuns pe locul 6 în Billboard Hot 100. ”Waterloo” este al treilea cel mai bine clasat hit al trupei în SUA, după ”Dancing Queen” (numărul 1) și ”Take A Chance On Me” (numărul 3).

BROTHERHOOD OF MAN – SAVE YOUR KISSES FOR ME (REGATUL UNIT, 1976)

Grupul pop britanic Brotherhood of Man se bucurase deja de succes, având piese în topuri din Marea Britanie, SUA și Canada, înainte de a fi selectat pentru a reprezenta Regatul Unit la Eurovision 1976. Cântecul lor câștigător, ”Save Your Kisses For Me”, a fost cel care a pus cu adevărat trupa pe hartă.

După victoria de la Haga, cântecul a ajuns pe primul loc în șapte țări europene și s-a clasat pe primele locuri în multe altele. A urcat până pe locul 27 în topul Billboard Hot 100. Britanicii au reacționat bine la faptul că cei patru au oferit țării lor a treia victorie la concursul Eurovision, ”Save Your Kisses For Me” încheind 1976 ca cel mai bine vândut cântec al anului în Marea Britanie, unde a ajuns să fie vândut în mai mult de 1 milion de copii fizice.

JOHNNY LOGAN – HOLD ME NOW (IRLANDA, 1987)

“Hold Me Now”, compus și interpretat de irlandezul Johnny Logan, a devenit câștigătorul concursului Eurovision 1987 pentru Irlanda. Logan câștigase anterior cu “What’s Another Year?” la concursul din 1980 și avea să compună și cântecul câștigător al concursului din 1992 (“Why Me?” pentru Linda Martin, pentru care scrisese anterior “Terminal 3”, în 1984).

Cântecul a fost urmat la Eurovision, în 1988, de “Ne partez pas sans moi”, cântat de Céline Dion care a reprezentat Elveția. A fost succedat ca reprezentant al Irlandei la concursul din 1988 de Jump The Gun cu “Take Him Home”.
“Hold Me Now” este considerat de mulți fani ca fiind unul dintre momentele de vârf în istoria concursului, fiind votat al treilea cel mai bun cântec – după “Waterloo” și “Nel blu dipinto di blu” – la a 50-a aniversare, din 2005.

TOTO CUTUGNO – INSIEME: 1992 (ITALIA, 1990)

”Insieme: 1992”, compus și interpretat de Toto Cutugno, a reprezentat al doilea cântec italian câștigător la Eurovision, după ”Non Ho L’étà” (Gigliola Cinquetti, 1964). Un fapt poate mai puțin cunoscut este acela că 1992, din titlu, reprezintă anul în care Uniunea Europeană urma să înceapă să funcționeze.

Piesa muzicală s-a impus în finala de la Zagreb, unde Cutugno a fost acompaniat de cinci cântăreți sloveni, apoi a fost preluată de radiodifuzorii din întreaga Europă, regăsindu-se în top 10 în cinci țări. Al treilea și cel mai recent câștigător italian la Eurovision este ”Zitti e buoni” al trupei Måneskin.

Articole similare