Features5 aniversări cinematografice în 2024

5 aniversări cinematografice în 2024

Like5.ro a pregătit o selecție de titluri care aniversează anul acesta 30, 40, 50, chiar și 70 de ani de la lansare.

Dacă îți spunem că anul acesta se aniversează 15 ani de la lansările “Avatar” și “Up” (disponibile pe Disney+), chiar 20 de la premierele “Million Dollar Baby”, “Downfall” sau “Eternal Sunshine of a Spotless Mind” (disponibil pe Max) și 25 de ani de când s-au văzut prima oară “Matrix”, “American Beauty” sau “The Talented Mr. Ripley” vei spune că e o glumă. Când a zburat timpul atât de repede? Like5.ro a pregătit o selecție de titluri care sărbătoresc anul acesta aniversări importante de la lansarea pe marile ecrane.

30 DE ANI 

Recompensat cu Palme d’Or și Oscar pentru cel mai bun scenariu, “Pulp Fiction” semnat de Quentin Tarantino rămâne filmul cult care a revoluționat cinematografia. Cu o structură interconectată, violent, rece, cu o coloană sonoră genială, “Pulp Fiction” a reinventat filmul cu gangsteri într-un mod electric, de-a dreptul hipnotizant. Primit frenetic și cu mult entuziasm în întreaga lume, proiecția de deschidere de la New York Film Festival a fost oprită din pricina unui leșin în public. Reacții colosale, un succes de public nesperat pentru un film independent, cu peste 200 de milioane de dolari la nivel mondial. “Pulp Fiction” a însemnat relansarea carierei lui John Travolta și o reușită fabuloasă pentru Harvey Weinstein de la Miramax Films, susținătorul filmului. 

1994 este anul în care s-au lansat de altfel și “Forrest Gump”, “The Shawshank Redemption”, “Maverick” și “Natural Born Killers”. 

40 DE ANI 

Comedia supranaturală “Ghostbusters” a influențat major cultura pop prin umorul său excentric, efecte vizuale inovatoare pentru anul de grație 1984, povestea înfricoșătoare. Semnat de Ivan Reitman, “Ghostbusters” a cucerit publicul cu încasări de aproape 300 milioane de dolari, a devenit o franciză de succes. Personaje memorabile interpretate de Dan Aykroyd, Bill Murray, Harold Ramis, Rick Moranis și Ernis Hudson, logo intrat în legendele urbane și ale marketingului, dar mai ales terminologia care a generat noi termeni uzuali: de la lansarea filmului se răspândiseră deja 50 de cuvinte care se terminau în “-busters”.

 “The Terminator”, “The Karate Kid”, “Once Upon a Time in America” și “Amadeus” se numără printre filmele lansate în urmă cu 40 de ani. 

50 DE ANI 

“The Godfather Part II” semnat de Francis Ford Coppola a fost prima continuare a unei producții recompensată cu trofeul Oscar pentru cel mai bun film. Din cele 11 nominalizări, a adunat 6 statuete oferite de Academia Americană de Film. Ecranizarea celebrului roman semnat de Mario Puzo explora din ce în ce mai profund puterea din Statele Unite ale Americii. Echilibrat emoțional, îndrăzneț ca structură, “The Godfather Part II” marca un moment important pe scena Hollywood-ului printr-un puzzle ingenious între trecut (devenirea lui Vito Corleone) și prezentul tânărului naș (Michael Corleone). La venerabila aniversare de 50 de ani sunt și titluri precum “The Great Gatsby”, “The Conversation”, “Chinatown” și “Murder on the Orient Express”. 

60 DE ANI 

Musicalurile au fost în topul box-office-ului în 1964, “Mary Poppins” și “My Fair Lady” ocupau primele poziții. Însă când vine vorba de titluri memorabile, “Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” al lui Stanley Kubrick, este un must de neratat! O satiră dureros de amuzantă devenită o referință clasică a Hollywood-ului despre nebunia umană și anxietatea generată de Războiul Rece. Haos, umor exagerat, o apocalipsă nucleară inevitabilă și o escaladare nebănuită. Peter Sellers reușește rol triplu excelent: de la ofițerul britanic, președintele american până la excentricul Dr. Strangelove, omul de știință german cu idei halucinante despre lumea post-apocaliptică. 

Anul acesta, aniversează 60 de ani de la lansare și filme precum “Zorba the Greek”, “The Pink Panther” și “Marnie”. 

70 DE ANI 

În 1954, Alfred Hitchcock lansa două titluri importante din filmografia sa “Dial M from Murder” și “Rear Window”. În același an apărea pe ecrane primul “Godzilla”, descris de critică drept “bunicul tuturor filmelor cu monștri”. Producție japoneză, filmul lui Ishiro Honda surprindea temerile unei țări zdruncinate de atacul nuclear și testarea bombei H în Pacific. Elementul central al distrugerii, Godzilla lansa un fenomen în sine printr-un spectacol vizual cutremurător. “Godzilla” și “Seven Samurai” semnat de Akira Kurosawa au fost două dintre cele mai costisitoare producții lansate de Studiourile Toho în 1954. Cert este că “Seven Samurai” s-a bucurat de mai mult succes, fiind unul dintre cele mai palpitante filme din istoria cinematografiei mondiale. O producție de 3 ore care explorează un sat din secolul al XVI-lea ai cărui locuitori angajează războinici pentru a-i proteja de bandiții invadatori. O impecabilă lecție de filosofie, emoție și acțiune. 

Articole similare