Features25 de ani de la lansarea “Clanul Soprano”

25 de ani de la lansarea “Clanul Soprano”

Lumea televiziunii s-a schimbat fundamental odată cu lansarea “Clanul Soprano” în urmă cu 25 de ani.

Drama creată de David Chase este probabil cea mai amplă antologie cinematografică citată în filme sau emisiuni. Reprezintă un moment istoric în care cinematograful a cedat din superioritatea sa în fața producțiilor TV, serialul a devenit un gen apreciat și a căpătat prestanță, iar calitatea artistică a scenariului s-a ridicat la un nivel de referință. Un alt mod de a consuma televiziune. Umor negru, personaje bine conturate și comentarii sociale sarcastice, “Clanul Soprano” trebuie să fie pe lista serialelor de văzut chiar și 25 de ani mai târziu. Cele 7 sezoane sunt disponibile pe HBO Max. Aniversarea unui sfert de deceniu de la premieră a fost marcată prin intermediul unor evenimente inedite create de Warner Bros.:

LUMEA LUI TONY SOPRANO

Pe scurt: șeful mafiei din New Jersey, Tony Soprano, se confruntă cu probleme personale și profesionale în viața de familie și de afaceri care îi afectează starea mentală (trece printr-o serie de atacuri de panică), ceea ce îl determină să apeleze la consiliere psihiatrică profesională. Timp de 86 de episoade, descoperi lumea lui Tony Soprano, interpretat de James Gandolfini, în rolurile cheie de soț, tată, cap al Mafiei. Saga unei familii care a reinstalat ordinea. Original, captivant și proaspăt, “Clanul Soprano” este o antologie impecabilă despre Mafie, dedicată celor care au ajuns la saturație cu acest gen de povești. Despre lupta pentru putere personală și profesională, aventuri, violență, expunere, trădare. Un serial pop-culture de referință!

DICȚIONARUL SOPRANO

“Clanul Soprano” are povești întortocheate, personaje emoționante și amuzante totodată pe care le vei iubi pur și simplu. Chiar dacă vorbim de crimă organizată, Gandolfini este surprinzător de simpatic în rolul de șef al Mafiei, ceea ce îl face net superior oricărui personaj de gen. 
Pentru a intra în atmosfera Clanului și a te familiariza cu limbajul, o scurtă trecere în revistă a celor mai faimoase cuvinte îți va fi de mare ajutor: ce înseamnă “gabagool” (carne de porc), “snakes with fur” (pisicile de casă), “Interior Decorator” (un soldat implicat în afaceri cu Ministerul Rus de Interne), “Madone!” (abrevierea “Madonna”, o exclamație ce exprimă o reacție surprinzătoare), “Goo Mah” (amantă din cadrul Mafiei). 

DISTRIBUȚIA

“Clanul Soprano” a fost o confirmare a talentului actorilor din distribuție. Dincolo de rolul lui James Gandolfini, s-au remarcat nume precum Tony Sirico (remarcat și în “Good Fellas”), Michael Imperioli (prezent și el în “Good Fellas”, pe care îl regăsești în sezonul 2 din “The White Lotus”), Lorraine Bracco (cunoscută și ea din “Good Fellas”), Robert Iler (“Law & Order”), Frank Vincent (“Raging Bull”, “Good Fellas”, “Casino”) sau Steve Buscemi. 

EVENIMENTE SPECIALE ALE ANIVERSĂRII

Pe 10 ianuarie, distribuția serialului s-a reunit pentru o cină specială în Little Italy din New York la care au participat: creatorul David Chase, Lorraine Bracco, Steve Buscemi, Aida Turturro, Vincent Pastore, Federico Castelluccio.
Din 11 ianuarie până în 4 februarie, restaurantul italienesc din New York, Da Nico, își întâmpină oaspeții cu un meniu special inspirat din serial (Carmela’s Baked Ziti sau Satriale’s Special Caprese). 

TIK TOK & PODCAST

O campanie inedită a fost lansată pe canalul oficial de Tik Tok al serialului. Episoadele primelor două sezoane pot fi descoperite în 25 de secunde. 
O ediție specială a podcastului Not Today, Pal (creat de Jamie-Lynn Sigler și Robert Iler, cei doi actori care interpretează frații Soprano) va lansa pe 18 ianuarie o ediție specială. Aceștia își vor aminti de rolurile lor (Meadow și AJ, copiii lui Tony Soprano) și vor răspunde curiozităților fanilor. 

Photo CreditHBO Max

Articole similare