LifestyleTurmeric – 5 moduri de a introduce ingredientul auriu în dietă

Turmeric – 5 moduri de a introduce ingredientul auriu în dietă

Turmericul, apreciat în medicina ayurvedică de milenii, are beneficii pentru sănătate confirmate acum de cercetările științifice.

Turmericul este un ingredient de bază în gastronomia din nordul Africii, Orientul Mijlociu și Asia, iar în ultima vreme a devenit un adaos la cafeaua cu lapte și un supliment foarte apreciat pentru beneficiile pe care le-ar avea acest condiment asupra sănătății – curcumina, compusul natural care se găsește în turmeric, ar putea fi la fel de eficientă ca medicamentele pentru tratarea excesului de acid gastric și a indigestiei. Condimentul galben este considerat a avea proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene.

OMLETĂ

Este posibil ca mulți oameni să cunoască turmericul doar sub formă de pudră și să îl folosească mai ales atunci când gătesc curry, dar este de fapt o rădăcină asemănătoare cu ghimbirul și este folosită în mod obișnuit sub această formă în toată India. Deși este mai greu de procurat proaspăt, magazinele asiatice îl vând de regulă, el poate fi folosit în omletă sau pentru a face paneer bhurji (brânză paneer omogenă). O bucată de turmeric proaspăt de mărimea unui deget mare poate fi rasă în omletă sau în paneer, adăugat chimen, chili verzi, coriandru proaspăt. Este recomandat să nu fie folosit prea mult la un fel de mâncare, turmericul proaspăt având o aromă mult mai puternică decât cel pudră.

MURĂTURI

Tot ceea ce rămâne poate fi murat, sugerează Maunika Gowardhan, bucătar și scriitoare culinară originară din Mumbai. Ea are o rețetă pentru murături cu turmeric și ghimbir “super, super ușoară”, care constă în “bucăți de turmeric proaspăt și ghimbir murat cu muștar negru, pudră de ardei iute și ulei de muștar, cu un vârf de cuțit de zahăr și sare, astfel încât să fie dulce-picant”. Spune că o cantitate mică servită cu pâine sau cu orez și dal – la rândul său preparat frecvent cu turmeric – este “perfectă”.

IAURT ȘI TERCI

Turmericul funcționează bine cu ingrediente bogate sau cremoase. Pe lângă omletă și tofu, un vârf de cuțit de turmeric poate fi pus în iaurt gros sau orez cu unt, cum ar fi kedgeree. Alți critici culinari recomandă adăugarea lui în terci.

Turmeric – 5 moduri de a introduce ingredientul auriu în dietă

LAPTE ȘI CEAI

Turmericul proaspăt sau sub formă de pudră cu rădăcină de ghimbir rasă, un vârf de cuțit de cardamom măcinat și miere sunt amestecate în 500 ml de orice fel de lapte. O altă variantă – mixat cu lapte rece și fructe. Este de preferat, pentru ceai, condimentul proaspăt să fie ras direct în apa caldă.

LEGUME ȘI CARTOFI

Pe lângă curry și mâncăruri de orez, legumele pot fi prăjite cu turmeric și lămâie. O rețetă recomandată de Maunika Gowardhan: prăjiți usturoi, chimen și chilli verzi proaspeți în ulei, apoi adăugați turmeric, puțin zahăr și sare și adăugați la cartofii fierți un strop de lămâie și coriandru.

Articole similare