Going outKineDok, la 10 ani

KineDok, la 10 ani

Festivalul împlinește anul acesta un deceniu în România. KineDok este un program ce promovează filmul documentar în mai mult de 200 de spații neconvenționale din șase țări: Cehia, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România.

Ediția aniversară KineDok aduce o selecție de filme și dezbateri cu regizori, protagoniști și profesioniști. Evenimentele din festivalul organizat de Asociația One World Romania vor avea loc în muzee, biblioteci, licee, grădini și galerii.

22 DE FILME ÎN PROGRAM

Catalogul ediției este unul extins: pe lângă cele 13 documentare recente din țările participante – Republica Cehă, Croația, Georgia, Slovacia, Ungaria și România – partenerii locali au la dispoziție pentru proiecții și o selecție de filme de arhivă, un Focus Ucraina și un program de scurtmetraje.

În total, selecția cuprinde 22 de filme și este disponibilă pentru proiecții până în aprilie 2025. La acestea se vor adăuga în curând și două experiențe VR, în premieră în cadrul programului.

FILME ROMÂNEȘTI

Documentarele românești selectate anul acesta sunt ”Arsenie. Viața de apoi”, de Alexandru Solomon, ”Între revoluții”, de Vlad Petri, și ”Cazul inginerului Ursu”, de Liviu Tofan și Șerban Georgescu.

DESCHIDEREA FESTIVALULUI

Deschiderea noii ediții va fi marcată în București și Galați prin proiecții ale documentarului ”+-90”, de Marek Kuboš (Slovacia, 2022, 90 min.), în care regizorul încearcă să dezvăluie gândurile documentariștilor slovaci, concentrându-se în special pe o generație de succes populară în anii ‘90. 
Filmul îi plasează într-un context mai larg, trasând conexiunile dintre istoria națională, istoria cinematografică și cea personală, fiind totodată un documentar autobiografic. 
Accesul este gratuit la ambele proiecții.

Proiecția din București va avea loc în 5 iunie, de la ora 19:00, la Centrul Ceh (Str. Ion Ghica 11) și va fi urmată de o discuție cu publicul, la care vor participa Marek Kuboš, regizorul filmului, și Martin Derner, artist vizual și profesor la Academia de Arte Plastice și Design din Bratislava. Discuția va fi moderată de Irina Trocan, critic de film.

În Galați, proiecția va avea loc în 6 iunie, de la ora 18:00, la Muzeul de Artă Vizuală (Str. Tecuci 3), unul dintre cei mai longevivi parteneri locali KineDok România, și va fi urmată de o discuție cu Marek Kuboš și Martin Derner, moderată de Ada-Simona Biriș, educator muzeal și curator.

+-90

În cel mai recent film al său, documentaristul Marek Kuboš se destăinuie altor colegi din industria de film documentar slovac. Îi împarte în trei generații: propria generație (anii 1990), generația anterioară și cea următoare. Kuboš îi aduce împreună pentru a discuta despre pasiunea lor pentru cinema, provocările tehnice și economice, și pentru a delimita frontierele etice și pe cele ale filmului documentar din viitor.

Nucleul este format din generația de succes care a crescut în anii ’90: Milan Balog, Peter Kerekes, Robert Kirchhoff, Juraj Lehotský, Marko Škop, Zuza Piussi, Jaro Vojtek și Marek Kuboš.

Regizorul realizează interviuri și cu predecesorii lor – Dušan Hanák, Mário Homolko, Ľubo Štecko, Alexander Strelinger, Mišo Suchý, Martin Šulík, Dušan Trančík – pe care le integrează împreună cu operele lor într-un context cultural și politic mai amplu.

”+-90” a avut premiera la Festivalul Internațional de Film Documentar Ji.hlava și a primit un Premiu special al juriului la One World Slovacia. 

Marek Kuboš (n. 1970) este absolvent al Academiei de Arte și Design din Bratislava, unde a studiat în cadrul unui grup de regizori slovaci cunoscut astăzi sub numele de Generația 90. Documentarele lui Kuboš sunt caracterizate prin diversitatea tematică și angajamentul social. Printre filmele sale se numără ”A Photographer’s Journey” (1993), ”Voice 98” (1999), ”Such a Little Propaganda” (2001) și ”The Last Self-Portrait” (2018).

PREVIEW KINEDOK 10, LA OAR

Casa Mincu (sediul Ordinului Arhitecților din România din București) găzduiește în 30 mai, de la ora 21:00, o proiecție în avanpremiera noii ediții, în cadrul Romanian Design Week – Noaptea studiourilor de arhitectură.

Filmul proiectat este ”66 de sezoane”, de Peter Kerekes (Slovacia, Republica Cehă, 2003, 86 min.), parte din programul de filme de arhivă din catalogul de anul acesta.
În inima Košicei interbelice, piscina municipală devine un martor tăcut al tumultului istoriei din Europa Centrală. Într-un mozaic vibrant, regizorul Peter Kerekes dezvăluie 66 de sezoane de amintiri, aducând la viață trecutul prin imagini de arhivă și reconstituiri cinematografice.

Tot în 30 mai, începând cu ora 19:30, la Palatul Culturii din Bistrița (Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc”, str. Albert Berger 10), va fi proiectat documentarul maghiar ”KIM”, de Erika Kapronczai

Articole similare