Going out“Harta lui Elian” – primul spectacol din România despre copiii cu dislexie

“Harta lui Elian” – primul spectacol din România despre copiii cu dislexie

Spectacolul “Harta lui Elian” are premiera pe scena Teatrului Gong din Sibiu sâmbătă, 11 mai.

Teatrul pentru Copii și Tineret “Gong” din Sibiu prezintă în premieră națională un spectacol despre copiii cu dislexie. “Harta lui Elian” pornește de la un text original semnat de Angela Ioan și Nicoleta Lefter, care semnează și regia. Spectacolul este programat pe scena teatrului sibian pe 10 mai, în regim de avanpremieră, și pe 11 mai, de la ora 18:00. 

DISLEXIA

…sau tulburarea cititului se încadrează printre tulburările specifice de învățare și nu depinde de nivelul de inteligență. Copiii care suferă de astfel de disfuncții neuro-biologice ce afectează dezvoltarea capacității de a citi pot avea o integrare școlară și socială normală. Elian, personajul principal al piesei, este înconjurat de cuvinte și litere care refuză să îi vorbească, dar el se străduiește să descifreze enigmele din jur cu sprijinul specialiștilor. 

UNIVERSUL LUI ELIAN

Provocarea eroului Elian este adaptarea într-o lume aflată în permanentă mișcare și într-un mediu școlar mai puțin înțelegător. Atunci când începe să se deschidă și să comunice cu specialiștii, Elian își construiește propria hartă – o hartă conceptuală care îi prezintă căile și posibilitățile ascunse ale propriei sale minți. Eroul nostru învață să facă asocieri care îi deschid noi orizonturi: vede dincolo de litere, percepe textele într-o manieră mult mai practică și eficientă. Împăcarea cu sinele are rezultate miraculoase. 

INSPIRAȚIA AUTOAREI

Sursa de inspirație a Angelei Ioan, co-autoarea textului “Harta lui Elian”, a fost chiar fetița ei dislexică, Ioana Maria. Pasionată de animație și inspirată de opera lui Walt Disney (dislexic și el), Ioana Maria s-a ambiționat să creadă în ea, iar creativitatea a ajutat-o să depășească fiecare hop în interacțiunea cu cei din jur. Proiectul Angelei Ioan, pus în scenă de Nicoleta Lefter, se dorește a fi un excelent material didactic. 

SPECTACOL EDUCAȚIONAL

Producția sibiană “Harta lui Elian” este primul spectacol care tratează tema copiilor cu dislexie și face parte din proiectele educaționale lansate de Teatrul Gong. Într-un sistem educațional în care învățarea este sinonimă cu memorarea pe de rost, “Harta lui Elian” este o metodă jucăușă care apelează la înțelepciunea colectivă și, printr-un univers fascinant, îmbină tehnologia cu umanitatea. 

DETALII SPECTACOL

“Harta lui Elian” este recomandat copiilor cu vârsta peste 7 ani și are o durată de 55 minute. Muzica lui Ștefan Baghiu, zgomotele create de Paul Bondane, grafica lui George Roșu și jocul actorilor Mircea Corcoveanu, Gabriel Muncuș, Barbara Crișan și al Oanei Brânzan sub îndrumarea regizoarei Nicoletei Lefter, fac din “Harta lui Elian” un eveniment de neratat atât pentru copii, cât și pentru adulți. Biletele, în valoare de 12 RON, sunt disponibile online, precum și la sediul Agenției Teatrale Gong. 

Articole similare