Going outFestivalul Internațional Shakespeare Craiova - Cele mai mari nume ale regiei de...

Festivalul Internațional Shakespeare Craiova – Cele mai mari nume ale regiei de teatru

Festivalul Internațional Shakespeare va avea loc anul acesta în perioada 16 – 26 mai, în șapte săli din Craiova, unde vor fi jucate 30 de spectacole de Robert Wilson, Peter Brook, Declan Donnellan, Robert Lepage și alți regizori de renume mondial. Spații convenționale și neconvenționale, străzile din cartiere, piețe și parcuri vor fi incluse evenimentului. Biletele pentru spectacole au fost puse în vânzare. Programul este disponibil pe shakespearefestival.online, iar abonamentele sunt disponibile la agenția de bilete a Teatrului Național ”Marin Sorescu”.

SHAKESPEARE VILLAGE

Mai mult de 300 de evenimente – spectacole, concerte, expoziții, parade, sesiuni de comunicări, conferințe, lansări de carte, ateliere teatrale studențești – vor prilejui o călătorie în spațiu și timp, din anul 1600, prin Shakespeare Village, până in viitor, prin ”Shakespeare Dimensions”, o incursiune în realitatea virtuală într-un cub multimedia bazat pe inteligență artificială, găzduit de Promenada Mall.

COMUNITĂȚILE CONSTRUIESC FESTIVALURI

”Pornind de la conceptul «community building festivals», am imaginat o ediție ce pune accent pe spiritul colaborativ al comunității locale și pe implicarea acestora în construirea de experiențe alternative de punere în scenă (sau, de ce nu?, în stradă) a lui Shakespeare. Comunitățile construiesc festivalul și găsesc în spiritul acestuia o parte pe care să o dea mai departe ca testament al puterii acestui fenomen. Așa cum piesele lui Shakespeare vorbesc direct oamenilor de pretutindeni, indiferent de vârstă, naționalitate sau limbă, Festivalul Internațional Shakespeare Craiova se adresează tuturor, din toate colțurile țării și ale lumii”, spune Vlad Drăgulescu, președinte al Festivalului Internațional Shakespeare.

SPECTACOLE DE NERATAT

Ediția de anul acesta a festivalului va debuta în 16 mai, la Teatrul Național ”Marin Sorescu”, cu spectacolul ”Furtuna / The Tempest”, regizat de Robert Wilson și prezentat de Teatrul Național ”Ivan Vazov” din Sofia. Pe aceeași scenă vor fi jucate spectacolele ”Hamlet”, regizat de Declan Donnellan, produs de Naționalul craiovean, ”Proiectul Furtuna / Tempest project”, de Peter Brook și Marie-Hélène Estienne, de la Théâtre des Bouffes du Nord din Paris, și ”Hamlet, dansul melancolicului / Hamlet, the dance of the melancholic”, un spectacol de flamenco din Sevilla regizat de Jesús Herrera.

Ediția aniversară se va încheia în 26 mai, cu ”Hamlet, Prințul Danemarcei / Hamlet, Prince of Denmark”, regizat de Robert Lepage, produs de Ex Machina în Quebec.

30 DE ANI DE LA PRIMA EDIȚIE

Festivalul Internațional Shakespeare, organizat de Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova și Fundația Shakespeare, a avut loc prima dată în 1994.

A adus de-a lungul timpului în România spectacole puse în scenă de cei mai mari regizori ai teatrului mondial, precum Peter Brook, Eugenio Barba, Yukio Ninagawa, Robert Wilson, Lev Dodin, Declan Donnellan, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Eimuntas Nekrošius, Michael Pennington, Edward Hall, Richard Schechner, Elizabeth Le Compte, Thomas Ostermeier, Yuriy Butusov, Krzysztof Warlikowski, Oskaras Korsunovas și Robert Lepage.

SECȚIUNE DEDICATĂ VIITORILOR ARTIȘTI DE TEATRU ȘI CINEAȘTI

Acum, pentru prima dată în istoria evenimentului, UNATC – nou partener – organizează o secțiune dedicată exclusiv viitorilor artiști de teatru și cineaști, “UNATC Fringe Festival – Shakespeare unleashes students”.

Timp de 11 zile, în 22 de spații alternative, dispersate în întregul oraș, studenții universității bucureștene vor recompune universul William Shakespeare în mijlocul comunității.

Articole similare