Going outfARAD #10 – Reperele ediției aniversare

fARAD #10 – Reperele ediției aniversare

fARAD împlinește 10 ani de existență și marchează aniversarea cu un program special sub genericul „Om bogat, om sărac”, o gală a filmului documentar românesc, evenimente, parteneriate cu organizații culturale prestigioase și invitați din străinătate și din țară.

Festivalul internațional de film documentar fARAD va avea loc anul acesta între 22 și 26 noiembrie, când Aradul redevine, pentru o săptămână, capitala românească a filmului documentar.
Pe lângă selecția de filme, festivalul propune o expoziție de postere Milton Glaser, un atelier de afiș dedicat graficienilor aspiranți, proiecții de film pentru liceeni, o gală a filmului documentar, discuții cu regizori, scriitori și artiști și nelipsita petrecere de închidere. Un Salon Insula 42 va încheia, oficial, ediția aniversară.

EXPOZIȚIA ”MILTON GLASER: ART IS WORK”

Primul eveniment special al ediției va fi expoziția de afișe „Milton Glaser: Art is Work”, realizată în spațiul public în parteneriat cu TypopassageTm, Mirko Ilić Corp. și curatoriată de designerul timișorean Ovidiu Hrin. Expoziția poate fi văzută între 22 noiembrie și 5 decembrie pe platoul din fața Primăriei Arad.
Vernisajul e programat pe 22 noiembrie, la ora 16:00, când va avea loc un tur ghidat cu Ovidiu Hrin. La Cinema Arta, începând cu ora 19:00, va fi proiectat filmul de deschidere al fARAD.10, ”Milton Glaser: A informa și a încânta / Milton Glaser: To Inform and Delight”, urmat de o sesiune Q&A cu Wendy Keys, regizoarea filmului.

ATELIER DE AFIȘ

fARAD va găzdui anul acesta și un atelier de afiș pentru elevi și studenți ai instituțiilor de profil din Arad. Atelierul va fi coordonat de asemenea de Ovidiu Hrin și este realizat cu sprijinul Asociației Doar Mâine, care a pus la dispoziție spațiul de desfășurare.

I ♥︎ DOC: GALA CELOR MAI BUNE DOCUMENTARE ROMÂNEȘTI POST-’89

fARAD va prezenta în premieră ”I ♥︎ DOC: Gala celor mai bune documentare românești post-’89”. Pentru această aniversare, festivalul a lansat o invitație către comunitatea fARAD, dezvoltată pe parcursul deceniului, pentru a face o ierarhie ad-hoc a celor mai bune 10 documentare românești post-’89.
Voturile au fost acordate de cineaștii care au participat la fARAD cu filme în program sau ca mentori și participanți în laboratorul festivalului. Topul va fi dezvăluit la gală, în închiderea fARAD 10, iar moderatorul evenimentului va fi Mihai Chirilov, co-fondator fARAD.
Vor fi prezenți la gală regizori consacrați, documentariști aspiranți, personalități intelectuale din Timișoara și Arad. Printre invitații se numără Adriana Babeți, Cătălin Lazurca, Mircea Mihăieș și Vasile Popovici.

SALON INSULA 42: DOCUMENTARUL ȘI LITERATURA @ FARAD.10

fARAD va găzdui și un Salon Insula 42, realizat în parteneriat cu librăria La două bufnițe: ”Documentarul și literatura”. Moderatoarele Oana-Maria Doboși si Raluca Selejan vor conversa cu prozatorul, eseistul și traducătorul Radu Pavel Gheo. Între altele, se va discuta și despre filmul care se află pe primul loc în clasamentul realizat cu prilejul galei.
Salonul va fi prezentat de Corina Șuteu și va putea fi urmărit live, pe 27 noiembrie, de la ora 12:00, pe paginile de Facebook ale Insula 42 și fARAD.

PROGRAM PROIECȚII ȘI EVENIMENTE

CINEMA ARTA, Arad

22 noiembrie:
19:00 – DESCHIDERE – Milton Glaser: A informa și a încânta
Milton Glaser: To Inform and Delight (r. Wendy Keys), 73’
Premieră RO + Q&A Wendy Keys & Ovidiu Hrin

23 noiembrie:
12:00 – Milton Glaser: A informa și a încânta (proiecție dedicată liceenilor)
18:00 – Pădurea domesticită / Taming The Garden (r. Salomé Jashi), 90’
20:00 – Pocalul. Despre fii și fiice / The Chalice. Of Sons and Daughters (r. Cătălina Tesar & Dana Bunescu), 85’ + Q&A Dana Bunescu

24 noiembrie:
12:00 –  Milton Glaser: A informa și a încânta (proiecție dedicată liceenilor)
16:00 – 20:15 – Librăria La Două Bufnițe: pop-up @ Cinema Arta
16:15 – Dealul / The Hill (r. Denis Gheerbrant & Lina Tsrimova), 77’, premieră românească
18:00 – Generația $ / Generation Wealth (r Lauren Greenfield), 106’ Focus Lauren Greenfield
20:15 – Banii. libertatea. Povestea Francului CFA / Money, Freedom, a Story of CFA Franc (r. Katy Léna N’diaye), 102’, premieră românească + Q&A Katy Léna N’diaye
În parteneriat cu Institutul Francez din Timișoara

25 noiembrie:
15:00 – 21:30 Librăria La Două Bufnițe: pop-up @ Cinema Arta
15:00 – Copii & Banii | Cea mai tare seară | Magic City (r. Lauren Greenfield), 67’, Focus Lauren Greenfield, premieră românească
16:30 – Regina de la Versailles / The Queen of Versailles (r. Lauren Greenfield), 100’, Focus Lauren Greenfield
19:00 – Toată frumusețea și durerea / All The Beauty And The Bloodshed (r. Laura Poitras), 117’
21:30 – Cesária Évora (r. Ana Sofia Fonseca), 94’, + Q&A Ana Sofia Fonseca
23:30 – Petrecerea de închidere @ Cafeneaua Literară Joy’s (strada Gheorghe Lazăr 1, Arad)

26 noiembrie:
14:30 – Antreprenor/ precedat de Eleganță (r. Virpi Suutari), 103’, premieră românească
16:30 – Iubirea nu este o portocală / Love Is Not an Orange (r. Otilia Babara), 73’
18:30 – I ♥︎ DOC: Cele mai bune documentare românești post-’89

Accesul este liber la toate proiecțiile și evenimentele speciale, în limita locurilor disponibile.

Photo CreditfARAD

Articole similare