Going outCinePOLSKA & VISTULA – Festivalul Filmului Polonez în România

CinePOLSKA & VISTULA – Festivalul Filmului Polonez în România

Cea de-a 19-a ediție a Festivalului de Film Polonez CinePOLSKA, care va avea loc în format hibrid în perioada 15 – 22 noiembrie, propune noi producții cinematografice în colaborare cu festivalul Vistula din Polonia.

PROIECȚII ÎN CINEMA ȘI ONLINE

Festivalul Filmului Polonez CinePOLSKA s-a asociat anul acesta cu festivalul de film Vistula din Polonia și oferă publicului din România un program mai bogat.
Ediția 2023 are o formulă hibridă, cu proiecții fizice la cinematograful Elvire Popesco din București, în perioada 15-17 noiembrie, și proiecții online, pe platforma TIFF Unlimited, între 15 și 22 noiembrie.

CE FILME POT FI VIZIONATE

La Cinema Elvire Popesco vor fi prezentate trei filme – „Filip”, „Iluzia” și „Frânturi”, care nu vor fi disponibile și online. Biletele la proiecții pot fi achiziționate online, pe eventbook.ro, sau de la casa de bilete a cinematografului.
Pe platforma TIFF Unlimited vor putea fi văzute patru lungmetraje și trei calupuri de scurtmetraje realizate de absolvenți ai școlilor de film din Łódź, Varșovia și Katowice. Accesul la filme este gratuit și nu este necesară înființarea unui cont pe platformă.

LISTA LUNGMETRAJELOR DIN FESTIVAL

Lungmetrajele ce pot fi vizionate în festival sunt: ”Filip” (r. Michał Kwieciński, 125 min.), ”Iluzia” (r. Marta Minorowicz, 89 min.), ”Frânturi” (r. Beata Dzianowicz, 100 min.), ”Femeia pe acoperiș” (r. Anna Jadowska, 93 min.), ”Cândva, odată…” (r. Kinga Dębska, 94 min.), ”Botezul” (r. Jakub Skoczeń, 88 min.), ”Oaia neagră” (r. Aleksander Pietrzak, 102 min.).
Los le sunt adăugate scurtmetraje Școala de film din Katowice, scurtmetraje Școala de film din Varșovia, scurtmetraje școala de film din Lódź.

PROIECȚII LA CINEMA ELVIRE POPESCO

Festivalul va debuta pe 15 noiembrie, la ora 20:00, cu drama ”Filip” (2022), regizată de Michał Kwieciński, cu Eryk Kulm, Victor Meutelet și Caroline Hartig în distribuție.

Anul 1941, ghetoul din Varșovia. Filip, un tânăr evreu polonez, și iubita lui Sara se pregătesc să cânte în cabaret ca să câștige bani pentru a-și întreține familia. În timpul premierei, Sara este împușcată, la fel și apropiați ai lui Filip, care se aflau în sală. Doi ani mai târziu, bărbatul lucrează ca ospătar în restaurantul unui hotel exclusivist din Frankfurt. Ca să-și ascundă originile evreiești, se dă drept francez, bucurându-se din plin de o viață luxoasă, înconjurat de femei frumoase și prieteni din toată lumea. Lumea sa începe să se prăbușească însă când începe războiul.

Lungmetrajul, care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film din Santa Barbara, a fost recompensat cu Leul de Argint la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia, Premiul Zbigniew Cybulski pentru cel mai bun actor în rol principal.

Pe 16 noiembrie, de la ora 18:30, va fi proiectată ”Iluzia / Iluzja” (2022), dramă regizată de Marta Minorowicz, cu Agata Buzek, Marcin Czarnik și Małgorzata Hajewska în distribuție.

Dispariția bruscă a fiicei lor a lăsat un gol imens în viața Hannei și a soțului ei. Fiecare dintre ei trăiește această situație în felul său. Singura care nu vrea să accepte cel mai rău scenariu posibil, crezând că într-un final își va găsi copilul mult iubit este Hanna. Când toate metodele poliției eșuează, Hanna începe propria anchetă, din ce în ce mai irațională. Este atât de pierdută în căutările ei, încât nu mai reușește să separe realitatea de propriile iluzii.

Filmul a participat la Festivalul Internațional de Film de la Tirana și la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia.

”Frânturi / Strzępy” (2022), dramă de Beata Dzianowicz, cu Michał Żurawski, Grzegorz Przybył și Agnieszka Radzikowska în distribuție, va putea fi vizionată pe 17 noiembrie, de la ora 18:30.

Familia Paterok duce o viață liniștită și se bucură de timpul petrecut împreună. Această armonie este însă brusc zguduită atunci când bunicul Gerard începe să se comporte ciudat și are probleme de memorie, încălcând tot mai des normele și convențiile sociale – primele simptome de Alzheimer. Boala progresează rapid, iar familia face tot posibilul pentru a-l ajuta. În această luptă asiduă cu boala, relațiile de familie sunt puse la grea încercare. Tensiuni ascunse, secrete și nemulțumiri ies la iveală în fiecare zi.

Drama a fost recompensată cu premiul pentru debut la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia și cu Premiul special al juriului pentru scenariu la Festivalul de Film din Varșovia.

PROIECȚII ONLINE

Pe platforma TIFF Unlimited vor putea fi urmărite ”Femeia pe acoperiș” (r. Anna Jadowska), ”Cândva, odată…” (r. Kinga Dębska), ”Botezul” (r. Jakub Skoczeń), ”Oaia neagră” (r. Aleksander Pietrzak).

”Femeia pe acoperiș/ Kobieta na dachu” (2022), de Anna Jadowska, disponibil în zilele de 15, 16 și 17 noiembrie.
Mira, o femeie de 60 de ani, pare să aibă o viață normală. Într-o dimineață ca oricare alta, se trezește devreme, pune hainele familiei la uscat, cumpără mâncare pentru pește și încearcă să jefuiască o bancă cu un cuțit de bucătărie. Curând, descoperă că nevoia ei de bani este depășită doar de nevoia de iubire.

Filmul a fost premiat pentru interpretare feminină la Festivalul de Film de la Tribeca și a mai primit  premiul pentru regie și imagine la Festivalul Cameraimage din Toruń, premiul pentru cea mai bună actriță la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia.

”Cândva, odată… / Zupa nic” (2021), comedie-dramă, va fi disponibil pe platformă în zilele de 16, 17 și 18 noiembrie.
Lungmetrajul regizat de Kinga Dębska, cu Kinga Preis, Adam Woronowicz și Ewa Wiśniewska în distribuție, a fost recompensat cu premiul „Vulturul” pentru cea mai bună actriță în rol secundar, acordat de Academia Poloneză de Film.

Marta împarte camera cu sora ei Kasia și bunica lor, care le spune povești despre insurgență în loc de basme. În camera alăturată, părinții Tadek și Elzbieta își trăiesc viața de cuplu. El este un intelectual umilit în mod constant de sistem, care îl invidiază în tăcere pe cumnatul său bogat. Ea este președintele asociației „Solidaritatea” și-și dorește foarte tare să plece din Polonia. Adevăratele emoții pentru întreaga familie încep atunci când reușesc să-și cumpere mult visatul Fiat. Ela și Tadek își vor descoperi plăcerea de a face comerț și de a călători în străinătate, iar Marta se va îndrăgosti pentru prima dată.

”Botezul / Chrzciny” (2022), de Jakub Skoczeń, cu Katarzyna Figura, Maciej Musiałowski și Tomasz Schuchardt în distribuție, va fi disponibil pe platformă în zilele de 17, 18 și 19 noiembrie.

Acțiunea lungmetrajului prezentat la Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia are loc în decembrie 1981. Marianna, o catolică devotată, se hotărăște să se folosească de o sărbătoare în familie – botezul nepotului ei cel mai mic – pentru a-și împăca copiii, care sunt în conflict de ani de zile. Planurile îi sunt date peste cap de generalul Jaruzelski, care declară legea marțială în acea zi. Hotărâtă să-și reunească familia, Marianna decide să ascundă copiilor ei adevărul despre situația din țară. Această minciună aparent nesemnificativă declanșează o avalanșă de evenimente neașteptate greu de oprit.

”Oaia neagră / Czarna owca” (2021), de Aleksander Pietrzak, va fi disponibil pe platformă în zilele de 18 și 19 noiembrie.
Comedia dramatică îi are în distribuție pe Arkadiusz Jakubik, Magdalena Popławska și Kamil Szeptycki.

Magda și Arek au o căsnicie armonioasă, se îngrijesc de bunicul bolnav și locuiesc cu fiul lor Tomek, care are o relație de lungă durată cu iubita sa Asia. Aparent, o familie absolut normală. Și totuși… Magda, profesoară la un liceu catolic, ascunde faptul că preferă femeile, Arek este șomer de multă vreme, iar Tomek, un YouTuber extrem de popular, pune mai presus de orice propriile interese. Adevărata ruptură se produce atunci când Magda decide să-și urmeze inima. Asia se desparte de Tomek, bunicul dispare, iar Arek nu reușește să se regăsească în noua realitate.

Producția a câștigat Premiul publicului la Festivalul de Filme Poloneze din Sydney, Festivalul Internațional de Filme Independente OFF Camera din Cracovia, Festivalul de Filme Poloneze din Gdynia.

Articole similare