Features5 filme premiate produse de femei care au fost și protagoniste

5 filme premiate produse de femei care au fost și protagoniste

Sezonul actual al premiilor în cinematografie ar putea reprezenta un nou punct de cotitură în ceea ce privește includerea femeilor în topul dominat de bărbați.

Actrițele Natalie Portman, Margot Robbie și Emma Stone ar putea fi premiate și în calitate de producător pentru filmele ”May December”, ”Barbie”, respectiv ”Poor Things”, pe lângă faptul că se află în cursa pentru nominalizare la categoria ”cea mai bună actriță în rol principal”. Cele trei i-ar putea călca pe urme lui Frances McDormand în cursa pentru principalul Oscar din acest an.
În așteptarea deznodământului, Like5 a revăzut cinci filme nominalizate și premiate de-a lungul timpului produse de femei care au fost și protagoniste.

THE TAMING OF THE SHREW (1967) – ELIZABETH TAYLOR

Regizat de Franco Zeffirelli după un scenariu bazat pe piesa de teatru a lui William Shakespeare, ”Îmblânzirea scorpiei/ The Taming of The Shrew” îi are în rolurile principale pe Elizabeth Taylor și Richard Burton.
Taylor a fost producător al filmului premiat cu trei trofee David di Donatello, inclusiv la categoria ”Migliore produzione”, și nominalizat la două categorii ale premiilor BAFTA și Globurile de Aur, pentru interpretare feminină și masculină, și la Oscar (scenografie și costume).
National Board of Review l-a inclus în lista celor mai bune zece filme ale anului.

5 filme premiate produse de femei care au fost și protagoniste - THE TAMING OF THE SHREW (1967) - ELIZABETH TAYLOR

YENTL (1983) – BARBRA STREISAND

”Yentl” a fost atât regizat, cât și produs de Barbra Streisand, care a interpretat și rolul principal.
Filmul, care spune povestea unei fete evreice care se deghizează în băiat pentru a intra la cursuri de religie, a fost premiat cu un Oscar (pentru coloană sonoră), dar și cu două trofee Globul de Aur drept cel mai bun film de comedie și pentru regie.
National Board of Review l-a considerat de asemenea unul dintre cele mai bune zece filme ale anului.

5 filme premiate produse de femei care au fost și protagoniste - YENTL (1983) - BARBRA STREISAND

NELL (1994) – JODIE FOSTER

”Nell”, regizat de Michael Apted, a fost produs de Jodie Foster, care a interpretat rolul principal, ce i-a adus o nominalizare la Oscar. Din distribuție fac parte Liam Neeson și Natasha Richardson.
Într-o cabană izolată din pădure, un doctor dintr-un orășel o descoperă pe Nell – o tânără și frumoasă femeie pustnică cu multe secrete.
Lungmetrajul a mai primit trei nominalizări la Globurile de Aur și a fost premiat cu trofee David di Donatello și Golden Camera, iar Jodie Foster a primit pentru interpretare un premiu din partea Sindicatului actorilor americani.

5 filme premiate produse de femei care au fost și protagoniste - NELL (1994) - JODIE FOSTER

FRIDA (2002) – SALMA HAYEK

Salma Hayek a demonstrat cu ”Frida”, după ”Desperado” și ”From Dusk Till Dawn”, că poate îmbina perfect rolul de actriță principală cu cel de producător.
Biografia artistei Frida Kahlo, care și-a canalizat în operele ei durerea provocată de invaliditate și de o căsnicie tumultuoasă cu Diego Rivera, este regizată de Julie Taymor.
Filmul, în care mai joacă Alfred Molina și Geoffrey Rush, a fost premiat cu două Oscaruri (muzică și machiaj), iar Hayek a fost nominalizată pentru interpretare.
Producția a fost, între altele, nominalizată și premiată la Globurile de Aur (muzică), BAFTA (machiaj și coafură) și Golden Camera (Salma Hayek).

5 filme premiate produse de femei care au fost și protagoniste - FRIDA (2002) - SALMA HAYEK

NOMADLAND (2020) – FRANCES MCDORMAND

Frances McDomand, protagonistă și producătoare, a câștigat cu ”Nomadland” principalul premiu al celui mai important și longeviv festival de film din lume, Veneția, apoi zeci de trofee, între care cel al Sindicatului producătorilor americani, BAFTA, ca producător și actriță, și trei Oscaruri (”cel mai bun film”, ”cea mai bună actriță în rol principal” și ”cea mai bună regie”, pentru Chloé Zhao).
Lungmetrajul are în centru o femeie trecută de 60 de ani, care, după ce a pierdut totul în timpul Marii Recesiuni, pornește într-o călătorie prin Vestul american, trăind ca un nomad al zilelor moderne.

5 filme premiate produse de femei care au fost și protagoniste - NOMADLAND (2020) - FRANCES MCDORMAND

Articole similare