Features5 filme cu Natașa Raab

5 filme cu Natașa Raab

Natașa Raab (1953 - 2023) rămâne în memoria tuturor drept un personaj colorat, vocal, cu nerv și personalitate.

Cu un istoric în muzică, de la canto la jazz, în anii ’80 a fost manechin la Centrul de Creație UCECOM condus de Zina Dumitrescu. O prezență activă pe scena Teatrului Național din Craiova, a fost distinsă cu Premiul Criticii la gala UNITER pentru rolul Elena Andreevna din “Unchiul Vanea” (1989), în regia lui Mircea Cornișteanu. A creat personaje secundare cheie în teatru, televiziune, cinema, precum și în publicitatea de televiziune.
5 titluri în care s-a făcut remarcată Natașa Raab:

DIN DRAGOSTE CU CELE MAI BUNE INTENȚII (2011) 

Natașa Raab, nominalizată la premiile Gopo pentru rolul mamei din filmul semnat de Adrian Sitaru, este cea care alimentează personajul nevrotic interpretat de Bogdan Dumitrache. Este spitalizată din cauza unui atac cerebral, iar viața fiului său o ia razna. Spitalul devine o grădină zoologică umană, cu personaje ciudate și evenimente surprinzătoare. În încercarea de a găsi un echilibru între sfaturile celor din jur, devine ipohondru și orice reacție a mamei un surplus de stres (mai ales momentul rujatului din vârful patului de spital, slăbită și anemică). 

DOMESTIC (2012) 

Colaborarea Natașei Raab cu Adrian Sitaru s-a dovedit a fi una fructuoasă în zona de cinema. În 2012, interpreta un alt rol în “Domestic”, comedia neagră, absurdă, dramatică și suficient de reală a Noului Val. O poveste de bloc despre oameni și animalele lor, despre relația lor necondiționată. De un firesc aparte, Natașa Raab este delicioasă în reacțiile de la masa de Crăciun: tipul clasic al doamnei care știe bancuri, rețete, conectată în permanență atât la televizorul din background, cât și la discuțiile celor prezenți. Filmul este disponibil pe HBO Max. 

POZIȚIA COPILULUI (2013) 

În “Poziția copilului”, Natașa Raab este Olga Cerchez, personajul din clasa celor aleși, o doamna fină care îi domolește reacțiile Corneliei: “Nu-l mai sufoca. Să vină el la tine”. Replicile scurte, dar memorabile, o transformă pe Guța în personajul rațional care știe cum să se raporteze la problemele vieții, în tot iureșul stârnit: “Eu când ți-am zis să faci doi că unul nu ajungea, acum aveai și tu de unde alege”.
Filmul lui Călin Peter Netzer care a intrat în istoria cinematografiei românești prin primul Urs de Aur câștigat la Berlinala 2013 este disponibil pe HBO Max. 

ACASĂ LA TATA (2015)

În filmul ”Acasă la tata” al lui Andrei Cohn, Natașa Raab interpretează rolul femeii care, din dragoste și potrivire, se mută de la oraș într-un sat uitat de lume. Un rol scurt, dar suficient de echilibrat care pune mai mult gaz pe focul izbucnit între tată (Florin Zamfirescu) și fiu (Alexandru Papadopol) la revederea după o lungă perioadă. “Acasă la tata” este povestea crizei existențiale a unui tânăr scriitor care își va reface întreaga constelație a relației cu trecutul în doar 24 de ore. 

RĂMÂI CU MINE (2013) 

Cel de-al doilea serial original produs de HBO în România, “Rămâi cu mine”, introducea în scenă 8 povești ale unor tineri în căutarea dragostei, prieteniei sau a sinelui. Un puzzle colorat într-un oraș dinamic, serialul se concentra pe relațiile complexe dintre oameni. În rolul mamei personajului principal Eva, interpretată de Iulia Lumânare, actrița Natașa Raab aduce în scenă boemia desuetă a anilor ’70, pe când era vedetă, dar și egoism și excese nejustificate de personalitate. Cu siguranță, o apariție flamboaiantă printre poveștile din “Ramâi cu mine”. Serialul este disponibil pe HBO Max. 

Articole similare