Give me 5“Suncoast”: 5 lucruri la care să te aștepți

“Suncoast”: 5 lucruri la care să te aștepți

“Suncoast”, una dintre revelațiile cinematografice de la Sundance, aduce în prim-plan reinterpretarea unor evenimente profund personale și foarte intime cu un ton amuzant-dulce-amărui.

“Suncoast”, filmul de debut al Laurei Chinn, proaspăt premiat la Sundance pentru interpretarea lui Nico Parker, este disponibil în exclusivitate pe Disney+ din 9 februarie. Povestea semi-autobiografică a regizoarei Chinn are o serie de elemente puternice: de la terapia prin râs, amestecul echilibrat de emoție și replici inteligente, distribuția faimoasă (Nico Parker, Laura Linney, Woody Harrelson), Florida în imagini vibrante în contrast cu spinosul subiect al morții iminente și etica eutanasiei. 5 lucruri la care să te aștepți de la “Suncoast”, lungmetrajul care stârnește lacrimi și zâmbete. 

CLEARWATER, FLORIDA, 2005

Clearwater, Florida – orașul natal al regizoarei Laura Chinn. În anul 2005, un scandal dureros atrage atenția și privirile tuturor: Michael Schiavo se luptă în instanță pentru ca soția sa, Theresa “Terri” Schiavo, să fie deconectată de la aparate. Soțul și socrii și-au declarat război pentru a salva femeia aflată în stare vegetativă de 15 ani. Experiența lui Chinn este directă și brutală cu respectivul caz.

Fratele ei a împărțit același centru de îngrijire paliativă cu Schiavo, fix în momentele în care cazul a degenerat și a devenit centrul unei dezbateri naționale privind dreptul la moarte. Pornind de la acest caz, “Suncoast” nu se aliază niciunei părți ale conflictului, ci se concentrează pe drama de familie a adolescentei Doris (Nico Parker) și a mamei ei (Laura Linney), pe grija față de Max (Cree Kawa), bolnav de cancer, în stare terminală. 

DE LA ACTORIE LA REGIE

Laura Chinn a debutat ca actriță la Hollywood (“Grey’s Anatomy”, ”Warrior”, “My Name is Earl”, “Happy Endings”), a cochetat cu scenaristica (pentru serialul TV “Childrens Hospital”), iar în 2019 s-a lansat în creație prin serialul “Florida Girls” în care și joacă. 

Întorsăturile ciudate ale vieții petrecute la o vârstă foarte fragedă, au forțat-o pe Chinn să se confrunte cu etica umanității, cu mortalitatea, dar mai ales pierderea fratelui. “Suncoast” surprinde esența acestui amestec de sentimente: “a ne lua rămas bun de la fratele meu a fost o călătorie unică pentru mama mea și pentru mine. Toate emoțiile sunt autobiografice: durerea, vina, dragostea, gelozia, dorința de a fi pur și simplu normal. Toate miriadele de sentimente pe care le-am trăit în acea perioadă, toată durerea și toate râsetele.” declară Laura Chinn. Filme precum “Ladybird” (regia Greta Gerwig), “Juno” (regia Jason Reitman), “Little Miss Sunshine” (regia Jonathan Dayton, Valerie Faris) sunt doar câteva dintre sursele de inspirație ale regizoarei în pregătirile “Suncoast”. 

TERAPIA PRIN RÂS

Umorul adolescentei Doris care se străduiește să își facă prieteni în Clearwater și să reziste totodată presiunilor este mecanismul ei de supraviețuire. E balsamul de vindecare pentru toate tăieturile și vânătăile emoționale. “Filmul s-a născut din dorința de a împărtăși acest balsam. Am vrut să adaug lumina în unele dintre cele mai grele momente ale existenței umane” spune Chinn. 

NICO PARKER, REVELAȚIA DE LA SUNDANCE

Nico Parker are deja o serie de roluri care îi consolidează încet, dar sigur, o carieră promițătoare: de la rolul principal în “Dumbo” (regia Tim Burton, producție Disney) până la cea mai recentă apariție în serialul HBO “The Last of Us”, pregătind în prezent mult așteptatul remake “How to Train Your Dragon”. 

Pentru Nico Parker, Doris este un reminder despre nevoia de a fi mai plini de compasiune și mai înțelegători unii față de alții. “Să fim atenți la ceea ce au trăit sau trăiesc alții în prezent. Este important să te pui pe primul loc, să ai grijă de tine, să-ți găsești propria voce, dar să nu-ți pierzi acea intuiție – trebuie să te gândești și la ceilalți.” declară actrița. 

MUZICA

În “Suncoast” muzica e un personaj în sine, iar coloana sonoră compusă de Este Haim (actriță și compozitoare) a adus fix energia și emoția de care povestea avea nevoie. Regizoarea Chinn a știut că “Green Gloves” de la The National era singurul cântec care se potrivea mănușă punctului culminant al poveștii lui Doris. Pentru a păstra linia vocilor feminine din film, Este Haim și colegii săi au realizat un cover al piesei ce completează perfect monologul interior al lui Doris. Dar dincolo de muzica originală, pregătește-te să descoperi accente folosite de Laura Chinn cu mult curaj și aplomb: “Don’t Cha” al celor de la Pussycat Dolls este unul dintre ele.

Citește și “5 filme premiate la Sundance de avut în vedere”

Photo CreditDisney+

Articole similare