Going outIași devine capitala muzicii clasice

Iași devine capitala muzicii clasice

Cea de-a 5-a ediție a Classix Festival are loc între 18 și 25 februarie 2024 la Iași.

Classix Festival repoziționează, încă de la debutul său, din 2020, muzica clasică prin intermediul new media și o apropie de public printr-o abordare modernă. Dedicat noii generații din dorința de a lărgi orizonturile, Classix Festival aduce în prim plan opus-uri, compoziții și artiști mai puțin vizibili pe scenele filarmonicilor din țară. Eveniment internațional independent, Classix Festival 2024 propune 8 concerte, masterclass-uri gratuite, destinate tinerilor muzicieni din România și Republica Moldova, precum și întâlnirea cu peste 50 de artiști consacrați la nivel mondial.

CONCEPTUL CLASSIX 2024

Classix Festival desemnează, ca în fiecare an, o tematică specifică, menită să sintetizeze experiența publicului la concertele propuse. “Descoperirea dorinței” este motto-ul ediției din acest an și propune o călătorie în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu, de la subtil la pasional. 

ARTIȘTI INVITAȚI 

Programul Classix Festival include o serie de concerte în interpretarea Chaos String Quartet din Austria (“The Classic Theory” programat pe 20 februarie) sau Trio Bohemo din Cehia (“Bohemian Jazz” din 21 februarie, concert ce împletește eleganța muzicii cehe cu jazz-ul). Flautiști coreeni (Soyoun Kim, Jie-Youn Lee și Hyunim Yoon) și muzicieni elvețieni (flautistul Philipp Jundt, pianistul Ulrich Koella) vor concerta pe 22 februarie interpretând un mix de compoziții clasice și contemporane sub formula “Romantic Whispers”. Concertul “Magic Ritual” (programat pe 19 februarie), un omagiu adus influenței țigănești asupra muzicii clasice, îl aduce pe scena ieșeană pe marele câștigător al Concursului Internațional George Enescu 2021, violonistul Valentin Șerban. 

MASTERCLASS-URI “CLASSIX IN ART”

În cadrul festivalului sunt programate o serie de masterclass-uri “Classix in Art” gratuite menite să faciliteze perfecționarea elevilor de liceu și studenților din România și Republica Moldova. Peste 20 de sesiuni pentru 6 specializări diferite vor fi susținute de muzicieni profesioniști din Danemarca, Franța, Polonia, Elveția, Cehia, România. Înscrierile sunt deschise până pe 7 februarie 2024.

CLASSIX DESIRE, ÎN ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI

Gala de închidere a festivalului din 25 februarie combină peisaje sonore scandinave cu fuziunea dintre nuevo tango și muzica tradițională în concertul “Classix Desire”. Evenimentul va aduce pe scena Sălii Unirea – Cinema Victoria artiști români și internaționali interpretând compoziții semnate de Mozart, Nielsen, Păutza, Grieg, Bull, Piazzolla, Bardì și Pujol. Libertatea, natura și dansul se vor întrepătrunde pe ritmuri argentiniene, scandinave și românești. 

BILETE ȘI ABONAMENTE

Cea de-a 5-a ediție Classix Festival aduce în premieră europeană un amestec al muzicii orientale cu poezia persană, revitalizează tradițiile muzicale europene și influențele de jazz. Concertele din program sunt menite să ofere o explorare a clasicului contemporan. Biletele (ce variază între 73 și 115 RON) și abonamentele (la prețul de 733,32 RON) sunt puse în vânzare online.

Photo CreditClassix Festival

Articole similare